EFIKASNI I SAMOODRŽIVI MEGALOPOLISI: U budućnosti gradovi umjesto država?

Gradovi bi u budućnosti mogli da zamijene države, ocjenjuju analitički portali. Nacionalne države i višenacionalne međunarodne organizacije – UN, EU i G20, kao i drugi savezi pokazali su se kao neefikasni u rješavanju problema.

Vidljiva je sve veća važnost velikih gradova – megalopolisa kao političkih i socioekonomskih faktora na nacionalnoj i međunarodnoj sceni. Gradovi postaju politička i ekonomska središta moći. Bruto domaći proizvod savezne države Njujork veći je od španskog ili južnokorejskog bruto domaćeg proizvoda. Njujork, London, Peking, Šangaj, Moskva, Tokio, Nju Delhi… postali su sami sebi dovoljni.

Čak kad bi postali samostalne države – bili bi i te kako održivi i funkcionalni. I druge cjeline, manje od država ili saveza, efikasnije su i ekonomski održivije. Na primjer, brazilska savezna država Sao Paolo bogatija je od Argentine, Urugvaja, Paragvaja i Bolivije zajedno. Vlasti megalopolisa pokazale su se mnogo efikasnijim oblikom vlasti sa najmanjom administracijom, ali i najvećom realizacijom.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj