PLJUŠTE OSTAVKE: Politički potresi u Bijeloj kući

Nakon ostavke Seana Spicera, bivšeg direktora za komunikacije Bijele kuće, bivši je postao i šef kabineta Reince Priebus.

Na njegovo mjesto već je izabran bivši američki general John Kelly. Politički potresi u Bijeloj kući mogli bi se nastaviti, ako otkaz dobije, ili ponudi državni sekretar Jeff Sessions koji ne želi ukinuti istragu koja se vodi protiv Donalda Trumpa.

Odnosi Priebusa i Trumpa su bili teški od samog početka. Prije nego što će postati predsjednik, tada kandidat Trump optužio je Priebusa da je znao da su izbori namješteni i da ništa po tom pitanju nije uradio. Priebus je, s druge strane, bio korak od napuštanja kampanje kada su u javnost procurili snimci razgovora o seksualnom uznemiravanju i nipodaštavanju žena. Ipak, pobjeda na izborima je očuvala odnos dvojice republikanaca, a Priebus je postao Trumpova desna ruka.

“Reince je zvijezda i veliki radoholičar”, kazao je Trump.

Često je bio na meti medija, najprije zbog Trumpovih navodnih sukoba interesa, a zatim zabrane putovanja i ruskog miješanja u izbore. Uvijek je ostao lojalan svom predsjedniku.

“Predsjednik je ostvario historijsku pobjedu na izborima. Jedini koji to ne vidite ste vi”, riječi su Priebusa.

Međutim, pošto je prije nekoliko dana izgubio vrijednog saveznika u Bijeloj Kući, Seana Spicera, i nakon što je novi direktor službe za odnose sa javnošću optužio Pribusa za prenošenje povjerljivih informacija novinarima u tiradi prepunoj vulgarnosti, Priebus je postao bivši.

Samo nekoliko sati nakon ostavke, njegovo je mjesto zauzeo bivši general sa četiri zvjezdice John Kelly, koji je obavljao funkciju sekretara državne bejzbjednosti o kojem Trump govori slično kao o prethodniku.

“Želim čestitati Johnu Kellyju koji je uradio nevjerovatan posao kao sekretar državne bezbijednosti. On je zvijezda. John Kelly je jedna od naših zvijezda.”

Kelly je već položio zakletvu u prisustvu američkog potpredsjednika Mike Pencea i nastaviće gdje je Priebus stao. Ali u Washingtonu i dalje vlada velika nesigurnost.

Velike promjene u Bijeloj kući malo ko vidi kao pozitivan znak, a Trump i dalje ne može pronaći većinu u Senatu kako bi opozvao i zamijenio Obamacare.

Potresima u Bijeloj kući, međutim, možda još nije kraj, jer se spekuliše da je glavni tužioc Sjedinjenih Država Jeff Sessions sljedeći u nizu koji će uskoro ostati bez posla jer ne želi okončati istragu protiv američkog predsjednika.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj