TRUMP NIJE BIRAO RIJEČI KRITIKUJUĆI KINU I PRETHODNIKE: ‘Naše ranije glupe administracije su godinama omogućavale Kini da ostvaruje trgovinu od više stotina milijardi dolara, a Kina za nas ništa nije učinila’

Američki predsjednik Donald Trump izrazio je duboko razočarenje u Kinu koja, kako je kazao, ništa ne čini u vezi sa sjevernokorejskom nuklearnom prijetnjom. Prvi čovjek SAD-a Donald Trump je posredstvom društvene mreže Twitter, ne birajući riječi, oštro je kritikovao Kinu, ali i prethodne administracije.

“Duboko me razočarala Kina. Naše prethodne glupe administracije su godinama omogućavale Kini da ostvaruje trgovinu od više stotina milijardi dolara, a Kina za nas ništa nije učinila kada je u pitanju Sjeverna Koreja. Nećemo dozvoliti da se to tako nastavi. Kina može taj problem veoma lako riješiti“, poručio je Trump.

Trumpova poruka uslijedila je neposredno nakon što je Sjeverna Koreja izvela novo testiranje interkontinentalne balističke rakete koja je preletila hiljadu kilometara i pala u japansko more Hakkiado.

Trump se sa kineskim predsjednikom Xijem Jinpingom sastao na marginama samita G20 u Hamburgu, a i ranije ga je primio u palati Mara Lago na Floridi. U oba navrata je Trump tvrdio da ima dobre odnose sa kineskim kolegom i da su glavne teme razgovore bile zaustavljanje sjevernokorejskog režima da se domogne nuklearki.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj