BERLIN I MOSKVA NA ISTOJ STRANI! Njemačka ministrica: Razmatramo mjere protiv Washingtona, sankcije protiv ruskih i evropskih kompanija su nezakonite i krše međunarodno pravo

Američke sankcije protiv ruskih i evropskih kompanija koje sarađuju sa Moskvom su „nezakonite“ i „krše međunarodno pravo“, izjavila je ministarka ekonomije Njemačke. Uprkos zahtjevima Evropske unije, Vašington je odbio da slijedi „zajedničku politiku“ u sankcijama, pa sada Evropska komisija razmatra pitanje „protivmjera“ protiv SAD, istakla je ona.

Ovo je trgovinski rat

Njemačka ministarka ekonomije Brigit Cipris kritikovala je američke sankcije protiv Rusije kao „nezakonite“ i zaprijetila Vašingtonu protivmjerama, prenosi list „Zeit“. Američki nacrt zakona takođe predviđa sankcije protiv njemačkih i evropskih kompanija. „Smatramo da ovo jednostavno krši međunarodno pravo“, izjavila je Ciprisova.

„Amerikanci ne mogu da kažnjavaju njemačke kompanije zbog činjenice da one posluju u nekoj drugoj zemlji“. Prema njenim riječima, niko ne želi „trgovinski rat“ i zbog toga su Amerikance pozvali da ne odustaju od zajedničke politike sankcija. „Nažalost, oni to nisu uradili. Zbog toga Evropska komisija trenutno razmatra odgovarajuće mjere. Evropa je spremna da preduzme kratkoročne kontramjere“, naglasila je Ciprisova.

Žele spriječiti ‘Sjeverni tok 2’

„Zeit“ navodi da su prošle nedjelje Predstavnički dom i Senat odobrili sankcije. Prema mišljenju kritičara, Kongres ima ekonomske interese. Njemačke firme bile su uznemirene, jer su američke sankcije usmjerene, između ostalog, i protiv kompanija koje su uključene u izgradnju rusko-njemačkih gasovoda.

Konkretno, Sjedinjene Američke Države namjeravaju da spriječe izgradnju gasovoda „Sjeverni tok 2“, u kojem učestvuju njemačke, holandske, francuske i britanske firme. Takođe bi mogle da utiču i na druge projekte čiji izbor će zavisiti od predsjednika Trampa.

U vezi sa zabrinutošću Njemačke i drugih zemalja EU, američki državni sekretar Reks Tilerson je saopštio o pregovorima sa evropskim partnerima. Prema njegovim riječima, on u tom pogledu teži „bliskoj saradnji sa našim prijateljima i saveznicima“ i želi da odluka o sankcijama bude „ispravno shvaćena“.

Sa svoje strane, Moskva je saopštila da će kao odgovor na sankcije broj američkih diplomata u Rusiji biti smanjen za 755. Prema riječima Vladimira Putina, to bi bilo „osjetljivo“ za SAD. Istovremeno, ruski predsjednik isključio je naredne sankcije, zaključuje „Zeit“.

O sve nužnijem i otvorenijem zbližavanju Moskve i Berlina pisali smo u serijalu analiza:

SAVEZ ‘DVA MEDVJEDA’ I PAD AMERIČKO-BRITANSKOG CARSTVA (I): Zašto su Njemačka i Rusija prirodni saveznici i gdje leži korijen hibridnog rata protiv EU?

SAVEZ ‘DVA MEDVJEDA’ I PAD AMERIČKO-BRITANSKOG CARSTVA (II): Kako je krah ‘arapskog proljeća’ sahranio britanske imperijalne ambicije i označio početak povlačenja SAD-a sa globalne scene

SAVEZ ‘DVA MEDVJEDA’ I PAD AMERIČKO-BRITANSKOG CARSTVA (III): Od Halepa, preko Vatikana, do Brexita – kako je slomljen ‘London City’

SAVEZ ‘DVA MEDVJEDA’ I PAD AMERIČKO-BRITANSKOG CARSTVA (IV): Britanska kruna kao posljednji relikt feudalizma i pokušaj reaktivacije Commonwealtha

SAVEZ ‘DVA MEDVJEDA’ I PAD AMERIČKO-BRITANSKOG CARSTVA (V): Izazovi multipolarnog svijeta i potencijalni rat azijskih divova u režiji Londona i Washingtona

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj