DAČIĆ O KOSOVU: „Treba razgraničiti šta je srpsko, a šta albansko“

Prvi potpredsjednik Vlade Srbi je i lider SPS-a Ivica Dačić kaže da će prilikom dijaloga o Kosovu sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem još jednom provjeriti mogućnost “razgraničenja” na “srpsko i albansko” za koje se, podsjeća, godinama zalagao, a da će, ukoliko to ne bude prihvatljivo, svakako pokušati da pruži svoj doprinos u nalaženju trajnog rješenja…

“Razgraničenja ili kako god da se zove. Šta je srpsko, šta je albansko. U dogovoru Srba i Albanaca to je jedino moguće trajno kompromisno rješenje, uz poseban status za naše crkve. I uz zajednicu srpskih opština na jugu Kosova”, naveo je Dačić u autorskom tekstu za “Blic.”

Po njegovom mišljenju, moraju u Srbiji  priznati i suočiti se sa ne tako prijatnim činjenicama, od one da Albanci ne žele da budu dio Srbije do one da nemaju ni snage a ni potrebe da ratuju, jer tamo više nemaju šta da dobiju.

“Nikada Priština neće priznati vlast Beograda, ni po koju cijenu, i tu činjenicu ni jednog trentuka ne treba da zaboravimo. Tako Srbi nikada neće pristati da budu dio Kosova ili Albanije niti će Sjeverna Mitrovica ili Leposavić ikada priznati vlast Prištine”, kaže Dačić.

On ističe da je rješenje moguće samo ako budu svjesni da nešto za tu budućnost moraju i da daju ali i da, zbog te iste budućnosti nešto moraju i da dobiju.

To davanje i dobijanje, biće, kako ocjenjuje, najteži zadatak u cijelom procesu, u kome moraju pokazati koliko su zreli i svjesni svog položaja i mogućnosti.

Najlakše je reći ne damo ništa i tražimo sve, “ali tu vrstu alavosti i gluposti treba izbjeći”, smatra Dačić.

“Kosovo jest naša vrijednost ali samo u onoj meri u kojoj se prema njemu tako ponašamo. Mi smo ti koji mu određujemo vrijednost i važnost uz samo jedan uslov, uslov svih uslova naše budućnosti. Ona ne smije da bude krvava i to mora da bude naša crvena linija”, istakao je potpredsjednik vlade.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj