(MAPA/VIDEO) STIŽU POJAČANJA U CENTRALNU SIRIJU: Branioci Deir Ez-Zora probili koridor od grada do vojnog aerodroma

Sirijska arapska armija u opkoljenom gradu Deir Ez-Zoru uspjela je da, nakon višemjesečnih borbi, probije koridor između vojnog aerodroma i naselja koji su u rukama SAA.

Teroristi DAIŠ-a su prije nekoliko mjeseci prekinuli ovaj pravac i tako spriječili snabdijevanje grada preko aerodroma. Nakon ovoga, SAA i ruska avijacija organizovali su izbacivanje pomoći za grad iz aviona iznad opkoljenih naselja. SAA je mjesecima vodila žestoke borbe na groblju u Deir Ez – Zoru ali nisu uspijevali da probiju koridor.

Napredovanje SAA iz pravca Rake ka Deir Ez-Zoru, ali i drugi poraze DAIŠ-a širom Sirije, vjerovatno su prinudili ovu terorirističku organizaciju da dio snaga iz grada pošalje na probijene frontove i tako olakšali posao braniocima.

SAA je uspjela da probije koridor  tako što su iskopali rov dugačak 280 metara, navodi sajt Southfront.ord. Trupe SAA koje napreduju ka Deir Ez Zoru iz pravca Rake sada se nalaze na 45 od  opkoljenog grada.

Stižu pojačanja u centralnu Siriju

Veliki broj pojačanja iz Sirijske Arapske Armije (SAA) doputovao je iz istočnog sela Al-Sveida na periferiju Palmire kako bi učestvovali u narednoj ofanzivi prema Deir Ez Zoru, javili su lokalni novinari u subotu. Nekoliko bataljona 1. oklopne divizije Sirijske Arapske Armije prešlo je kratak put od Al-Sveide do Palmire u subotu posle naređenja Vrhovne komande zbog novog cilja u centralnoj Siriji.

Pojačanja će biti koncentrisana duž autoputa Palmira-Deir Ez Zor, sa zadatkom da pomognu 5. korpus i 18. diviziju u pokušaju da se protjera snage tzv. ‘islamske države’ iz ovog pustinjskog regiona, javlja AMN.

Među pojačanjima nema specijalnih snaga ali je 1. oklopna jedna od najviše borbeno testiranih jedinica u cijeloj vojsci, pa će njihovo borbeno iskustvo sigurno isplatiti dividende u budućim bitkama.

 

 

(Global CIR/Southfront/AMN)

Komentiraj