TO JE ZA ERDOGANA SITNICA: U Turskoj uhapšeno još hiljadu osoba

Turske vlasti uhapsile su u toku prošle sedmice 1.098 osoba za koje postoji sumnja da su povezane sa militantima ili sa organiziranjem neuspjelog pokušaja državnog udara u julu prošle godine, saopćeno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Turske. 

U saopćenju se navodi da je uhapšeno 831 lice zbog sumnje da je povezano sa muslimanskim imamom Fatulahom Gulenom, koji se trenutno nalazi u SAD, a kojeg Ankara optužuje da je glavni organizator državnog udara u Turskoj.

Iz Ministarstva navode da je 213 osoba uhapšeno zbog postojanja sumnje da su povezane sa Radničkom partijom Kurdistana, 46 osoba se sumnjiči za povezanost sa Islamskom državom, a osam osoba je uhapšeno zbog navodne povezanosti sa “ljevičarskim terorističkim grupama” u Turskoj.

Turske vlasti su nakon državnog udara u julu prošle godine uhapsile gotovo 50.000 ljudi, dok je više od 150.000 radnika otpušteno. Vlasti u Ankari smatraju da su hapšenja i otpuštanja opravdana zbog nivoa prijetnji sa kojima se država prošle godine suočila.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj