TRUMP POD PRITISKOM DA POTPIŠE NOVE SANKCIJE, IZ RUSIJE NAJAVLJUJU KONTRAMJERE: Putin protjeruje 755 američkih diplomata

U trenucima kada se predsjednik Donald Trump priprema za potpisivanje legislative o sankcijama Rusiji, koju je prošlog tjedna odobrio kongres, zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova, Sergej Ryabkov, zaprijetio je osvetom.

‘Ukoliko se Amerika odluči nastaviti daljnje pogoršvanje odnosa, mi ćemo odgovoriti, mi ćemo im vratiti istom mjerom’, rekao je Ryabkov za ABC.

Rusija spremna na odgovor

Visoki ruski diplomat upozorio je ranije u nedjelju da će Rusija dati odgovor na svake nove američke sankcije. “Ukoliko američka strana odluči dalje pogoršavati (odnose), mi će odgovoriti na odgovarajući način”, rekao je Sergej Rjabkov u razgovoru za američki kanal ABC.

Rjabkov je rekao da su sankcije bizarne i neprihvatljive i da predstavljaju kap koja prelijeva čašu.

“Ukoliko Sjedinjene Države odluče ići dalje, odgovorit ćemo”, rekao je diplomat. “Ali poručujem im da to ne čine. To je na štetu američkih interesa”. Na pitanje o vrsti odgovora, Rjabkov je objasnio da Rusija ima vrlo bogatu lepezu alata, ali je odbio biti precizniji.

755 diplomata morat će napustiti SAD?

Iz Bijele Kuće u petak su kazali kako je predsjednik Donald Trump ponovno pregledao dokument s predloženim sankcijama te ga planira potpisati. Prema prijedlogu zakona Kongres će dobiti nove nove ovlasti koje će omogućiti blokadu predsjednika da popusti u sankcijama prema Moskvi, piše CNN.

Ryabkov kometar dolazi nakon što je Rusija u petak zatražila da Sjedinjene Američke Države povuku dio diplomata s područja Rusije.

Putin bijesan

“Američka strana je povukla potez koji, veoma je važno to reći, ničim nije izazvan, za pogoršanje rusko-američkih odnosa. U to spadaju nezakonite zabrane, pokušaji da se utiče na druge države, uključujući i naše saveznike koji su zainteresovani za razvoj i održanje odnosa sa Rusijom”, kazao je Putin.

On je u intervjuu za rusku televizijsku stanicu “Rusija jedan” naglasio da Moskva već duže vrijeme čeka da će se nešto možda promjeniti na bolje uz nadu da će se situacija promjeniti.

“Međutim, sve ukazuje na to da se ništa neće promijeniti u bliskoj budućnosti. Donio sam odluku da je vrijeme da pokažemo da nećemo ništa ostaviti bez odgovora“, napomenuo je ruski predsjednik.

Ruski predsjednik Vladimir Putin najavio je u nedjelju da će 755 američkih diplomata morati napustiti Rusiju, u skladu s odlukom Moskve da smanji na 455 broj ljudi u veleposlanstvu SAD-a i u konzulatima na ruskom tlu od 1. rujna.

“Više od tisuću osoba radilo je i radi još uvijek” u američkim diplomatskim predstavništvima u Rusiji, rekao je Putin u intervjuu na javnoj televiziji Rossia 24. “Sedamstopedeset i pet osoba morat će zaustaviti svoj rad u Rusiji”, naglasio je.

‘Čekali smo dovoljno dugo’

Tekst o jačanju sankcija protiv Rusije u utorak je usvojio Zastupnički dom a u četvrtak Senat, svaki puta gotovo jednoglasno. U petak je Bijela kuća najavila da će predsjednik Donald Trump potpisati zakon.

Rusija je u petak odgovorila najavom skorog smanjenja američke diplomatske nazočnosti na svom teritoriju, kako bi ju izjednačila s brojem svog osoblja u ruskom predstavništvu u Sjedinjenim Državama.

“Čekali smo dovoljno dugo, nadajući se da će se situacija možda promijeniti na bolje”, naglasio je Putin. “Ali čini se da se situacija, čak i ako se promijeni, neće promijeniti uskoro”.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj