(VIDEO) PREDRAG KOJOVIĆ ZA GLOBAL CIR: Evropska unija će ojačati izlaskom Velike Britanije, ali mi joj se sa ovakvim Ustavom ne možemo pridružiti

Gost ovosedmičnog izdanja Intervjua Global CIR You Tube televizije bio je predsjednik Naše stranke Predrag Kojović.

Preuzimamo vlast u Kantonu Sarajevo

Na samom početku razgovora koji se ticao političkog djelovanja i ideološkog profila Naše stranke, Kojović je naglasio kako se radi o liberalno demokratskoj stranci sa jakim socijalnim programom koji ne isključuje intervenciju države kako bi pomogla pojedincu da ‘stane na noge’, ali nikako se ne miješajući u njegove lične izbore. Cilj je, kako je to formulisao Kojović, ‘od korisnika socijalnih programa napraviti porezne obveznike’.

Lider Naše stranke ne skriva ambicije ove partije da uskoro preuzme lidersku poziciju u Kantonu Sarajevo, gdje su trenutno druga stranka po snazi i glavna opoziciona opcija.

Sekularizam i građanski ustav

Sekularizam i ‘apstraktni građanin’ kao temeljni nosilac suvereniteta glavne su odrednice stranačkog programa ove partije po pitanju društvenog uređenja BiH. Pritom, Kojović smatra da je javni prostor neophodno osloboditi od religijskih i nacionalnih simbola, kako bi država mogla biti neutralna u odnosu na teiste i ateiste.

Zbog toga je, između ostalog, Naša stranka najglasnije ustala protiv historijskog revizionizma, odnosno nazivanju škola, ulica i trgova po zagovornicima fašističke ideologije u bilo kojem narodu i bilo kojem historijskom periodu.

Odlazak Britanije ojačat će EU

Predsjednik Naše stranke smatra kako su Britanci na Evropsku uniju prije svega gledali kroz prizmu ekonomije na način da su uvijek propitivali ‘koliko koristi nam donosi taj blok’. Po njegovom mišljenju Evropska unija je najveći i najuspješniji mirovni projekat koji već preko 80 godina omogućava očuvanje mira u Evropi u kojoj se lila krv u ranijim historijskim epohama, pogotovo s početka 20 stoljeća.

Za razliku od globalizacije, proces priključivanja EU traži podizanje standarda

Kao osnovni razlog zagovaranja ulaska BiH u EU navodi činjenicu da taj proces priključenja od naše zemlje traži da podigne standarde u svakom segmentu društva, a pogotovo u domenu radničkih i građanskih prava. U tom smislu, taj proces se razlikuje od procesa globalizacije, gdje se uvijek traži najmanji zajednički sadržilac.

Plastično kazano “u globalizaciji kapital je tražio ona mjesta na zemaljskoj kugli gdje nema sindikata, gdje nema ljudskih prava, gdje nema te vrste zaštite radnika i gdje ima vlada koja je spremna da uz malo ‘ohrabrenje’ u vidu nekog mita zažmiri na mnoge stvari”.

Međutim Predrag Kojović je svjestan da sa ovakvim diskriminatorskim Ustavom BiH ne može pristupiti EU te su stoga nužne ustavne promjene.

Uzroci terorizma

Osnovnim uzrokom terorizma Kojović smatra siromaštvo, socijalnu nesigurnost i izostanak perspektive naroda Bliskog Istoka. “Kada to oduzmete djetetu od 14 godina, kao što to Izrael radi danas Palestincima, onda ideje o životu poslije smrti postaju primamljive. Kada život na ovom svijetu ne nudi drugi izlaz, mladi će se lako odlučiti za ‘drugi svijet'”, smatra predsjednik Naše stranke.

 

 

(Global CIR/Razgovarao: Amel Jašarević)

 

Komentiraj