AMERIČKI POTPREDSJEDNIK DANAS U CRNOJ GORI: Učestvovat će na samitu Jadranske povelje

Potpredsjednik SAD-a Majk Pens doputovat će danas u posjetu Crnoj Gori, što je prva posjeta visokog zvaničnika američke administracije regionu, od izbora novog predsjednika Donalda Trampa.

Pens će se u Podgorici sastati sa crnogorskim predsjednikom Filipom Vujanovićem i premijerom Duškom Markovićem, a učestvovat će na Samitu Jadranske povelje sa liderima Zapadnog Balkana, najavila je Bijela kuća. Dolazak američkog potpredsjednika je “još jedna potvrda čvrstog strateškog partnerstva Crne Gore i SAD”, kazao je ranije ministar spoljnih poslova Crne Gore Srđan Darmanović.

Prema ocjeni američkog stručnjaka za Balkan Danijela Servera, posjeta visokog američkog zvaničnika Crnoj Gori je više odavanje priznanja za ulazak u NATO, nego odraz “osnažene, američke podrške regionu”. Moskovski dnevnik Komersant naveo je da poseta potpredsjednika SAD-a Majka Pensa Crnoj Gori označava povratak SAD na Balkan.

Delegaciju Srbije na Samitu Jadranske povelje u Crnoj Gori, na koji dolazi potpredsjednik SAD, predvodit će premijerka Ana Brnabić, potvrđeno je agenciji Beta u Vladi Srbije. Američko-jadranskom poveljom trenutno predsjedava Makedonija, koja će zajedno sa Crnom Gorom biti kodomaćin samita u Podgorici.

Jadranska povelja je osnovana 2003. pod pokroviteljstvom SAD-a sa ciljem da koordinira aktivnosti podrške zemljama aspirantima za članstvo u NATO. Njene članice bile su od početka Albanija, Makedonija i Hrvatska, a 2008. priključile su se Crna Gora i BiH, dok su Srbija i Slovenija prihvatile status posmatrača. Status posmatrača od 2012. ima i Priština. Albanija i Hrvatska ušle su u NATO 2009. godine, a Crna Gora ove godine.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj