IGRA MAČKE I MIŠA: Osoblje ambasade SAD-a u Rusiji ne može čak ni da pokupi stvari?

Američka ambasada u Moskvi optužila je ruske vlasti da su u ponedjeljak zabranile diplomatskom osoblju te zemlje da pristupi imovini u predgrađu Moskve.

Image result for russia and usa

 

SAD navode da je ranije postignut dogovor da se osoblju omogući pristup do danas u podne kako bi mogli da uzmu svoje stvari. U pitanju je imovina koju je ambasada SAD iznajmila kako bi je njeno osoblje koristilo za rekreaciju, navodi Rojters. Moskva je saopštila da ju uzima nazad, u okviru mjera odmazde nakon što je Vašington usvojio najnovije sankcije protiv Rusije.

Nisu im dopustili da uđu u kompleks

Snimatelj Rojtersa koji se nalazio izvan imovine SAD-a, za koju se koristi ruski naziv “dača”, rekao je da je vidio pet vozila s diplomatskim registarskim tablicama, među kojima je i kamion, kako dolazi na mjesto navodeći da im nije dopušten ulaz.

– U skladu sa obavještenjem ruske vlade, američka misija u Rusiji trebalo bi da ima pristup našem dači do podneva 1. augusta – rekla je portparolka ambasade.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je ranije da 755 američkih diplomata mora napustiti Rusiju nakon što su SAD uvele nove sankcije Moskvi, javio je AFP. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je prethodno od SAD-a zatražilo da do septembra smanje broj svojih diplomata u Rusiji na 455 – isto koliko Rusija ima u SAD.

Moskva je, inače u petak naložila SAD-u da smanji broj članova svog diplomatskog osoblja i najavila da će zapleniti američku diplomatsku imovinu u dva kompleksa kao odgovor na nove američke sankcije koje su skoro jednoglasnio odobrili i Predstavnički dom i Senat Kongresa SAD.

Peskov: Rusija ne stvara prepreke za odlazak diplomata SAD

Kremlj se ne slaže sa optužbama da Rusija stvara prepreke za odlazak američkih diplomata, jer su komplikacije sa odlaskom iz Srebrnog Bora u predgrađu Moskve, povezane sa određenim pravilima za transport velikih vozila, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitirj Peskov.

– „Bolje da pitate Ministarstvo spoljnih poslova, ali u pitanju je priča oko kamiona. Uzmite kamion i pokušajte da uđete u Srebrni Bor. Neće vas pustiti. Dakle, to nema nikakve veze sa pričom, jer tamo postoje određena pravila za ulazak velikih vozila. Zbog toga ne mogu da se složim sa ovim optužbama – rekao je Peskov, preneo je TASS.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj