MADURO ISMIJAO AMERIČKE SANKCIJE: Ne primam naređenja od imperijalista

Predsjednik Venecuele Nikolas Maduro ismijao je sankcije koje su protiv njega uvele SAD zbog osnivanja Ustavotvorne skupštine. Najmanje desetoro ljudi poginulo je tokom glasanja i protesta u nedjelju, 30. jula, a Bijela kuća je saopštila da Maduro pokušava da sebi osigura “apsolutnu vlast”. 

Države od Španije i Kanade do Argentine i Perua pridružile su se Vašingtonu u osuđivanju izbora, koje je bojkotovala opozicija u Venecueli.  Maduro, koji se lično našao na udaru američkih sankcija, komentarisao je pobjedu predsjednika SAD Donalda Trampa osvajanjem većeg broja elektorskih glasova, ali manjeg broja apsolutnih glasova na izborma u novembru.

“Ne primam naređenja ni od kakve imperije. Zadrži svoje sankcije, Donalde Trampu”, rekao je Maduro na skupu svojih pristalica, koji je prenosila državna televizija.  Maduro je rekao da je u Americi moguće da postanete predsjednik iako ste dobili tri miliona glasova manje od svog protivnika.  “Kakva veličanstvena demokratija!”, rekao je predsjednik Venecuele i dobio veliki aplauz.  Kandidat demokrata Hilari Klinton dobila je skoro 2,9 miliona glasova više od Trampa, navodi se u zvaničnim podacima sa izbora, ali je presudio osvojeni broj elektorskih glasova.

Maduro je rekao da su sankcije odraz Trampovog “očaja” i “mržnje” prema socijalističkoj vlasti u Venecueli.  Sva Madurova imovina pod američkom jurisdikcijom je zamrznuta i svim Amerikancima je zabranjeno da posluju s njim, saopštilo je ranije američko Ministarstvo finansija.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj