NEPRIMJERENA ODLUKA HRVATSKE VLADE: Takse na uvoz voća i povrća povećane 10 puta, BiH i Srbija najavile odgovor!

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je danas da će BiH reagirati na odluku Hrvatske o enormnom povećanju takse za fitosanitarni pregled voća i povrća. Šarović je rekao da se BiH i dalje suočava sa brojnim barijerama u spoljnotrgovinskoj razmjeni, a posljednji primjer je Hrvatska i njena nova odluka o enormnom povećanju takse za fitosanitarni pregled voća i povrća iz trećih zemalja, među kojima je i BiH. 

Image result for mirko šarović

“Takse su povećane 10 puta i umjesto 10-15 eura sada iznose 100-150 i ne znam koliko eura. Mi to definišemo kao barijere i u tom smislu ćemo reagovati”, rekao je Šarović u Sarajevu na prezentaciji spoljnotrgovinske razmjene BiH sa svijetom.

On je istakao da se vrše konsultacije ministara trgovine i poljoprivrede iz zemalja Cefte kako bi možda bio dat zajednički odgovor Hrvatskoj i upozoreno na nešto što je smetnja slobodnoj trgovini i što nije u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju.

Generalni sekretar Ministarstva vanjskih poslova Srbije Veljko Odalović rekao je danas kako Srbija mora poduzeti kontramjere, nakon što je Hrvatska blokirala uvoz proizvoda iz Srbije, kako bi se pronašlo rješenje u obostranom interesu, prenosi agencija Tanjug.

Za hrvatsku mjeru koja, kaže, uvodi takse i čini nekonkurentnom robu ne samo iz Srbije, već i iz Makedonije i Bosne i Hercegovine, ističe kako je „samo naizgled administrativne prirode“.

„Hrvatska će vjerovatno ovim merama poslati poruku da želi da štiti svoje prozvode, ali mislim da nije samo to ta poruka, i vjerujem da ćemo kontramjerama, koje moramo da učinimo, dozvati ih da sjednemo i porazgovaramo i da nađemo rješenje gdje će biti interes za protok i naše robe u Hrvatskoj, i hrvatske i robe svih drugih zemalja na našem prostoru“, zaključio je Odalović.

Upravo takvo pojašnjenje stiglo je iz Hrvatske.

„Cilj navedenog Pravilnika je prvenstveno zaštita potrošača, koju osiguravamo provedbom detaljne kontrole voća i povrća koje se uvozi u Hrvatsku. Pa tako od 14. srpnja fitosanitarni inspektori detaljnije kontroliraju određene vrste voća i povrća kao što su primjerice lubenica, dinja, tikvice, krastavac, patlidžan, kupus, luk, mrkva, trešnja i sl. Kontrole se provode na način da se pregledava svaka pojedinačna pošiljka voća i povrća koje mora biti neoštećeno, ne prezrelo, bez štetnika, stranog mirisa ili vlažnosti te ispravno označeno“, poručili su u odgovoru Ministarstva poljoprivrede Hrvatske.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj