ODGOVOR NA HRVATSKE NAMETE: Sljedeće sedmice regionalni samit u Sarajevu

U Sarajevu će u ponedjeljak biti održan samit predstavnika BiH, Srbije, Crne Gore i Makedonije, povodom najnovije odluke Hrvatske o vancarinskim barijerama za uvoz poljoprivrednih proizvoda.

Hrvatska je proširila spisak voća i povrća koje mora da prođe fitosanitarni nadzor na granici ako dolazi iz trećih zemalja i odredila takse koje su 22 puta više od dosadašnjih. Ove mjere odrazit će se na zemlje iz regiona koje nisu članice EU, prije svega BiH, Makedoniju i Srbiju, jer je na proširenoj listi praktično sve voće i povrće koje se gaji na ovim područjima i izvozi iz Srbije.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je jučer da će BiH reagirati na odluku Hrvatske o enormnom povećanju takse za fitosanitarni pregled voća i povrća. Naveo je da se BiH i dalje suočava s brojnim barijerama u vanjskotrgovinskoj razmjeni, a posljednji primjer je Hrvatska i njena nova odluka o enormnom povećanju takse za fitosanitarni pregled voća i povrća iz trećih zemalja, među kojima je i BiH.

 

 

(Global CIR/Agencije)

 

Komentiraj