OKONČAN SAMIT JADRANSKE POVELJE! Pence: Glavne prijetnje su nam DAIŠ, Venecuela, Sjeverna Koreja, Iran i Rusija

U Podgorici je okončan Samit Jadranske povelje A-5 na kojem je iskazana podrška država zapadnog Balkana u kontekstu ubrzanja euroatlantskih integracija, predstojećih reformskih procesa i promociji regionalnog pomirenja.

Samitu je prisustvovao i potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država Mike Pence, a u radu su učestvovali osim domaćina – predsjednika Vlade Crne Gore Duška Markovića i predsjednika Vlade Republike Makedonije Zorana Zaeva, kao zemlje koja trenutno predsjedava A-5, i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, te premijeri Hrvatske Andrej Plenković, Albanije Edi Rama, Slovenije Miroslav Cerar, Srbije Ana Brnabić i predsjednik Kosova Hašim Tači.

NATO će uvijek biti otvoren za sve evropske zemlje

Pence je na otvaranju Samita Jadranske povelje istakao i da mu je čast što je prvi američki potpredsjednik koji je posjetio Crnu Goru, te čestitao premijeru Dušku Markoviću i njegovoj zemlji na nedavnom ulasku u NATO pakt.

“Zapadni Balkan pokazuje raznolikost zapadne civilizacije. To je divan muzej naroda od kojih svaki ima svoju vlastitu historiju, kulturu, jezik i tradiciju i svi zaslužuju da budu njegovani, slavljeni i zaštićeni. Jadranska povelja igra značajnu ulogu u okupljanju Zapadnog Balkana s Evropom i savezništvom sa NATO-om i pod vodstvom predsjednika Trumpa SAD će nastaviti podržavati svaku od vas u nastojanju da zajedno dođete do ove budućnosti”, kazao je Pence.

Dodao je da je Jadranska povelja svjedočanstvo privrženosti SAD-a Zapadnom Balkanu i njegovom jedinstvu.

“Pristupanje Crne Gore NATO-u dokazuje da je NATO otvorio vrata i da će ona uvijek biti otvorena za one evropske zemlje, koje dijele naše vrijednosti i doprinose zajedničkoj odbrani. Dozvolite da vas uvjerim da će Amerika nastaviti da stoji uz vas i da zajednički teže vašoj evropskoj budućnosti, bilo da je to ulazak u NATO ili Evropsku uniju, jer svaki od tih puteva vodi ka jačoj Evropi”, naglasio je Pence.

Američki potpredsjednik je istakao da je Trump nedavno pozvao sve partnere i prijatelje u Evropi da zajedno njeguju i obnove privrženost slobodi.

“Vi, vođe ovog regiona, imaćete dane i mjesece da potvrdite svoju privrženost. Ovo je veliki trenutak koji pruža mogućnost za svaku od vaših zemalja, jer bukvalno svaka od vas je nedavno održala fer nacionalne izbore, a rezultat je bio odraz volje vaših naroda. Pripadate novoj generaciji balkanskih vođa i to je istorijski trenutak progresa za Zapadni Balkan i podstičem vas da iskoristite ovaj trenutak na najbolji način. Imate priliku da riješite sve probleme u prošlosti i da okupite narode različitih prošlosti, porijekla i uvjerenja, zajedno u nastojanju da se postignete zajedničko dobro. Možete ojačati vašu ekonomiju, otvoriti put prosperitetu kroz reforme, možete se obračunati s korupcijom i izgraditi odgovornu i transparentnu vladu i ostvariti najveće aspiracije vaših naroda, izgraditi povjerenje među onima koji su investirali u budućnost. Zadatak pred vama traži hrabrost, vaši građani su vam dali povjerenje i vjeruju u vašu sposobnost da im pomognete i realizujete njihove snove i prosperitetu i mirnoj budućnosti”, rekao je Pence.

Ono što je posebno izdvojio je činjenica da će SAD i pod predsjednikom Trumpom nastaviti i dalje podržavati Zapadni Balkan koji preduzima korake prema dobroj vlasti i reformama, Daytonski sporazum i principe koje on predstavlja i dijalog između Srbije i Kosova kako bi se u potpunosti normalizovali odnosi između te dvije zemlje.

Glavne prijetnje su nam DAIŠ, Venecuela, Sjeverna Koreja, Iran i Rusija

Pence se potom okrenuo prijetnjama današnjeg vremena, kojima se prema njegovim riječima svi zajedno trebaju suprotstaviti. Izdvojio je DAIŠ, kao globalnog neprijatelja broj jedan, zatim Nicolasa Madura i njegovu diktaturu u Venecueli, Sjevernu Koreju i Iran, kao raketne prijetnje njihovih režima, te Rusiju koja, kako je rekao, pokušava iscrtati nove granice silom.

“Ovdje na zapadnom Balkanu, Rusija je nastojala da destabilizuje region, podrije demokratiju i podijeli vas međusobno i ostatak Evrope”, naglasio je Pence.

Američki potpredsjednik je najavio skoro potpisivanje zakona o novim sankcijama Rusiji.

Jadransku povelju osnovali su Albanija, Hrvatska, Makedonija i SAD kako bi se pomoglo državama koje su željele da se pridruže NATO-u. Povelja, čiji je zvaničan naziv “Povelja partnerstva između Makedonije, Albanije, Hrvatske i SAD”, potpisana je u maju 2003. godine u Tirani. Crna Gora i BiH su se zvanično pridružile 2008. godine, dok je Srbija dobila status posmatrača.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj