(VIDEO) ‘GOSPODINE PREDSJEDNIČE, MI U BIJELOJ KUĆI NE PUŠIMO’: Tito pred Niksonom u Bijeloj kući zapalio tompus koji mu je poklonio Fidel Kastro

Predsjednik SFRJ Josip Broz Tito bio je gost Sjedinjenih Američkih Država 1971. godine, i tamo je dočekan sa najvećim počastima predviđenim za nekog stranog državnika.

Broz je brižno gradio odnose i sa Istokom i sa Zapadom, razvijajući sve vrijeme domaću industriju, čuvajući radnička prava i suverenitet države. Koliko je Tito bio poštovan u svijetu, svjedoče mnogi snimci iz njegovih posjeta zemljama širom planete. Ipak, jedna od anegdota koja govori mnogo o ovom poštovanju nastala je upravu u Bijeloj kući, za vrijeme posjete 1971. godine.

Naime, u Bijeloj kući je bilo strogo zabranjeno pušenje, i nikome nije padalo na pamet da tu zapali cigaretu. Također, u to vrijeme je na vrhuncu bila netrpeljivost režima u Vašingtonu i Kube Fidela Kastra. Znajući sve ovo, Tito je, usred sastanka sa Niksonom, pred novinarima i fotoreporterima, izvadio tompus, i zapalio ga. I to ne bilo koji tompus. Kubanski, koji mu je poklonio lično Fidel.

Gospodine predsjedniče, mi ovdje u Bijeloj kući ne pušimo – rekao mu je zaprepašteni Nikson.

Tito ga je pogledao, nastavio da pućka, nasmijao se i rekao:

– Blago vama!

Nikson do kraja sastanka više nije pomenuo ovu zabranu.

 

 

(Global CIR)

Komentarion this Post

 1. Pa slika i dogadjaj govori vise od rijeci.Kako samo mudro j marsal odgovorio Niksonu za pusenje u Ovalnom uredu Predsjednicke palace.l on On je jedini sef drzave na Globusu koji je to i mogao i smio,jer je imao izgradjenu i karizmu i ime.

  Reply
 2. Legenda , svjetski čovjek, nije se nikome uvlačio u dupe, takav se jednom rodi u povijesti, jedini i neponovljivi Tito! ????

  Reply
 3. Bio je faca i ostat ce faca zauvijek u cijelom svijetu 🙂 To ne zna i ne moze svatko 🙂

  Reply
 4. Ljubica varzić

  Koji licemjeri-ne smije se u Bijeloj kući pušiti?Pa i nemojte!Ali,ja ću i dalje pušiti!A,kolko vatre,smrti,dima,ruševina;zagađene kugle zemaljske-napraviše Amerikanci?

  Reply
 5. Kako to ne pusi se u Bjeloj kuci? A Monica Lewinski???

  Reply

Komentiraj