‘REVOLUCIJA’ POČELA JESTI SVOJU DJECU? Nakon sastanka sa Erdoganom poglavar turskog Diyaneta podnio ostavku

Rukovodilac turske Direkcije za vjerske poslove (Diyanet), Mehmet Görmez, povukao se sa svog položaja 31. jula. Ovaj iznenađujući potez prvog čovjeka državnog ureda za vjerske poslove izazvao je velike polemike u turskoj javnosti, budući da se radilo o odanom Erdoganovom službeniku, koji je ‘ohalalio’ sve njegove dosadašnje poteze. 

“Diyanet ne bi treba da se stidi što se nakon 40 godina bori protiv jedne  izopačene vjerske strukture”, rekao je Görmez 1. augusta u svom oproštajnom govoru, očito aludirajući na mrežu Gülen, koju vlada optužuje za orkestriranje navodnog državnog udara iz jula prošle godine, piše turski Hurriyet.

Erdogan: Gormez izrazio želju da radi nešto drugo

Uz to je upozorio da je protiv kolektivnog kažnjavanja drugih vjerskih grupa. “Međutim, vjerske institucije i organizacije koje su dobronamjerne i koje okupljaju vjernike ne smiju se miješati sa takvim strukturama [mreža Gülen]”, dodao je on.

Naglasio je da će najvažnija dužnost Diyaneta od sada biti borba protiv islamofobije. Diyanet se bori protiv “otrovnih” pokreta koji se pojavljuju u muslimanskom svijetu kao što su DAIŠ i teroristička organizacija FETÖ, rekao je Görmez.

Zahtjev za povlačenjem je prihvaćen od strane turskog premijera.

Ekrem Keleš, koji predsjedava Visokim vijećem za vjerske poslove, bit će privremeni šef direktorata dok se ne odredi Görmezov nasljednik. Görmez, 58, postavljen je na tu poziciju u novembru 2010. godine (početkom tzv. ‘arapskog proljeća’). “Nakon dužnosti šefa Diyaneta, jedina funkcija koju ću tražiti bit će nauka”, rekao je Görmez 26. jula na pitanje novinara da li će otići.

Njegovo saopštenje dato je nakon što je sa predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom održao sastanak 24. jula, što je tumačeno kao znak da će napustiti svoj položaj. “Gospodin Görmez je izrazio želju da nastavi sa drugačijim poslom u budućnosti “, istakao je Erdoğan istog dana.

Nedavna Görmezova ostavka postala je jedna od najčešće raspravljanih tema u Turskoj, s brojnim spekulacijama oko ovog iznenadnog poteza.  Prema podacima dobivenim iz neimenovanih izvora, dnevni list  Hürriyet kao odlučujući čimbenik u ostavci Görmeza smatra problem s njim i ministrom kulture Numanom Kurtulmuşom.

Diyanet nije bio odlučan u borbi protiv ‘FETO-a’

Izvori su naveli da je Görmez imao neslaganja s Kurtulmuşom, koji je prethodno bio zamjenik premijera zadužen za Diyanet. Görmez je radio kao da je izravno povezan s predsjednikom Recep Tayyipom Erdoğanom sedam godina, prema izvorima. To je stvorilo probleme nakon što je Kurtulmuş postao zadužen za Diyanet, iako to nije bio problem s prethodnim zamjenicima ministara koji su bili zaduženi za to vjersko tijelo, navodi dnevni list Hurriyet.

Kurtulmuş je, kako se izvještava, smatrao da Görmez ne djeluje kao podređeni birokrat, uzrokujući probleme s vremena na vrijeme. Pored toga, Görmez i Kurtulmuş različito su razmišljali o nizu tema, uključujući čestitke u uredima, sastanke i izjave objavljene iz ustanove. Ti su problemi tada preneseni Erdoganu i premijeru Binali Yıldırımu.

Istodobno, javljaju se izvještaji u vladinim medijima u vezi s Görmezom i Diyanetovim nedostatkom stava u borbi protiv FETÖ-a. Ti izvještaji su dodatno otežali posao Görmezu navode izvori.

Nije poznato kako će odlazak predsjednika Diyaneta utjecati na odnos ove vjerske institucije prema Islamskim zajednicama Balkana. Pod upravom Gormeza Diyanet je u BiH,  a pogotovo na području Sandžaka, izazvao nekoliko velikih incidenata i otvorenih sukoba među muslimanima. Nedavno je nekadašnji muftija sandžački Muamer Zukorlić i javno progovorio na ovu temu:

(VIDEO) RAZOTKRIO DIJANETOVE BOLESNE AMBICIJE! Zukorlić: Neću se klanjati ‘faraonu’, uskoro će i te ‘Dijanetove grupe’ doći na udar!

Povezane vijesti:

Javnost ogorčena: Turski muftija vozi automobil vrijedan milion lira! Erdogan: Da sam na njegovom mjestu ne bih vraćao automobil!

 

 

 

 

(Global CIR)

Komentiraj