ŠAROVIĆ PISAO EVROPSKOJ KOMISIJI: U ponedeljak pojašnjenje u vezi s hrvatskim taksama

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović uputio je pismo Evropskoj komisiji povodom stupanja na snagu Pravilnika o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima u Republici Hrvatskoj, kojim je propisano uvođenje inspekcijskog nadzora i kontrole većeg broja vrsta voća i povrća koje se uvozi iz trećih zemalja, nego do sada, i utvrđeno 22 puta veće plaćanje naknade za inspekcijski nadzor i kontrolu usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima prilikom uvoza iz trećih zemalja.

Pismo je upućeno generalnom direktoru Direkcije Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju Christianu Danielssonu:

Poštovani gospodine Danielsson,

Republika Hrvatska donijela je novi Pravilnik o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima kojim je propisano uvođenje inspekcijskog nadzora i kontrole značajno većeg broja vrsta voća i povrća koje se uvozi iz trećih zemalja nego što je to bilo do sada. Prema odredbama ovog Pravilnika, fitosanitarna inspekcija Ministarstva poljoprivrede će kontrolisati i voće i povrće koje se uvozi iz trećih zemalja na tržišne standarde, a koje podliježe samo opštem tržišnom standardu.

Novim Pravilnikom uvodi se i značajno povećanje naknade za inspekcijski nadzor i kontrolu usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima prilikom uvoza iz trećih zemalja koja sad iznosi 2.000 kuna (270 eura) za svaki obavljen inspekcijski nadzor ili kontrolu i svaku pojedinu vrstu voća i povrća. Naknada koju su plaćali uvoznici iz trećih zemalja uključujući i BiH prilikom pregleda inspekcije u Hrvatskoj prije donošenja novog Pravilnika iznosila je 90 kuna (12 eura) i nije predstavljala veliko opterećenje za naše izvoznike. Međutim, ovako enormno visoka naknada koja je propisana u novom Pravilniku predstavlja opterećenje koje će značajno umanjiti konkurentnost naših izvoznika i dovesti u pitanje izvoz velikog broja kultura voća i povrća na hrvatsko tržište. Ovo dodatno otežava činjenica što se pregled plaća po vrsti voća i povrća, tako da pošiljka koja sadrži više vrsta ima obavezu plaćanja po 270 eura za svaku vrstu voća.

Iz svega prethodno navedenog, smatramo daje uvođenjem neopravdano visoke naknade za pregled voća i povrća iz trećih zemalja, Republika Hrvatska uvela jednu vrstu necarinskih barijera u trgovini ovim proizvodima prema trećim zemljama. Takođe, ovim Pravilnikom Hrvatska je jasno stavila u neravnopravan položaj proizvođače voća i povrća iz Bosne i Hercegovine, kao i sam proizvod iz BiH u odnosu na proizvođače i proizvod u Hrvatskoj, čime krši međunarodne trgovinske obaveze, pošto se uvoz diskriminiše.

Napominjemo i da se Republika Hrvatska kao članica Evropske unije obavezala na poštivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, i stupanjem na snagu ovog Sporazuma Zajednica i zemlje potpisnice su se obavezale da će ukinuti izvozne carine i takse jednakog učinka u međusobnoj trgovini kao i da će biti ukinuti sva količinska ograničenja izvoza i mjere jednakog učinka.

S obzirom da se očigledno radi o uvođenju necarinskih barijera od strane hrvatskih nadležnih institucija, kao i o različitom tretiranju uvoznog i domaćeg proizvođača i proizvoda, tražimo da se preduzmu mjere i radnje koje će obezbjediti hitno stavljanje van snage gore pomenutog spornog Pravilnika.

Stojimo na raspolaganju za dalje informacije i konsultacije po eventualnom zahtjevu Evropske komisije”, kaže se  u pismu koje je uputio ministar Šarović, saopćeno je iz njegovog kabineta.

U ponedeljak pojašnjenje u vezi s hrvatskim taksama

Evropska komisija kaže da trenutno razmatra situaciju nastalu podizanjem hrvatskih taksi na uvoz voća i povrća iz trećih zemalja, uključujući BiH i Srbiju, te najavljuje da će o tome u ponedjeljak nešto više znati. Na pitanje Tanjuga kakav je stav EU povodom jednostranog povećanja fitosanitarnih taksi na uvoz voća i povrća u Hrvatsku, iz Brisela pozivaju “sve strane da se pridržavaju preuzetih obaveza”.

EU podržava razvoj trgovine i ekonomsku integraciju. U kontaktu smo sa vlastima svih zemlja uključenih u ovaj slučaj i trenutno procjenjujemo situaciju“, poručio je portparol Evropske komisije u izjavi za Tanjug. Izvori Tanjuga u Evropskoj komisiji navode da su kontakti eksperata iz EU i regiona nadležnih za trgovinu, ali i za primjenu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju “već u toku” i da se u ponedjeljak očekuje zajednička konferencija na kojoj bi trebalo da dođe do pojašnjenja situacije.

U Briselu naglašavaju da očekuju da čuju “zvaničan stav” Zagreba povodom novonastale situacije sa uvozom voća i povrća iz tzv. ” trećih zemalja”, među kojima je i Srbija i BiH. Odlukom Hrvatske takse za fitosanitarni nadzor voća i povrća iz uvoza su podignute za 22 puta u odnosu na dosadašnje što je izazvalo revolt u zemljama u okruženju.

Vlada Srbije je, također, tim povodom uputila i zvanično pismo Evropskoj komisiji tražeći objašnjenje ovakvog postupka zemlje članice EU i potpisnice Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

 

(Global CIR/Agencije)

 

Komentiraj