(MAPA) TERORISTI NA SJEVERU HOMSA POLAŽU ORUŽJE: Postignut dogovor između predstavnika ruskog ministarstva odbrane i terorista tzv. Slobodne sirijske armije o stvaranju zone de-eskalacije

Dogovor o stvaranju zone de-eskalacije na sjeveru Homsa postignut je između predstavnika Ministarstva odbrane Ruske Federacije i terorista tzv. Slobodne sirijske armije. Pregovori su vođeni u egiptskom glavnom gradu, Kairu.

Prekid vatre je stupio na snagu u ponoć a ruske snage su počele da  postavljaju kontrolne punktove sjeverno od Homsa i tri baze za nadgledanje sporazuma. Igor Konašev saopštio je da sporazum obuhvata 84 naselja u kojima živi 147.000 ljudi a koji se nalaze u velikoj terorističkoj enklavi sjeverno od grada Homs. Sporazum ne obuhvata borce  Hadžat Tahtrir al Šama i DAIŠ-a.

Konašev je rekao da će ruska vojska nadgledati poštovanje primirja, dopremanje humanitarne pomoći i lijekova u područije koje je potpisalo sporazum kao i da će svi ranjenici biti liječeni u ruskim ili sirijskim bolnicama.

Teroristička teritorija se nalazi između dva velika sirijska grada, Homsa i Hame, a smirivanje situacije u ovom dijelu Sirije olakšat će putnu komunikaciju između ova dva grada što će biti značajno za ekonomiju zemlje.

Zone de-eskalacije za sada obuhvataju dio juga Sirije i pojedine terorističke enklave na istoku Damaska. Severni Homs je treća zona de-eskalacije koja je uspostavljena. Ovo će dati mogućnost sirijskim trupama sa ovog  dijela fronta da se pridruže ofanzivi na istoku Homsa i borbama za Džobar i Ajn Termu kod Damaska.

Fanatičan otpor terorista u operaciji oslobađanja Al-Sukne

Bitka za grad Al-Sukna, na putu Palmira-Deir Ez Zor, vodi se već nekoliko dana dok borci DAIŠ-a pružaju iznenađujuće snažan otpor vojnicima Sirijske arapske armije.  Teroristička grupa DAIŠ je odbila da napusti grad iako ga SAA polako opkoljava, a napad već traje iz dva pravca. SAA je zauzela položajeDAIŠ-a zapadno i južno od grada i zauzela nekoliko zgrada u samoj Al Sukni, ali je u samom gradu otpor terorista snažan.

Iako se dio trupa terorista povukao iz Al Sukne, u gradu su ostali najfanatičniji borci, bombaši samoubice i snajperisti koji nanose gubitke SAA.  U posljednja 24 sata SAA gotovo da nije napredovala.

 Iza Al Sukne je samo pustinja na putu ka Dier Ez Zoru tako da je ovo posljednje uporište DAIŠ-a prije naftne prijestonice Sirije. Također, pad ovog grada omogućio bi presijecanje snabdijevanja za snage DAIŠ-a koje drže široku teritoriju u trouglu Homs-Halep -Palmira. 

 

 

(Global CIR/Agencije/Pravda/AMN)

 

Komentiraj