MCCAIN LIKUJE ZBOG POBJEDE KONGRESA NAD TRUMPOM: ‘Nadam se da će Trump ubuduće biti podjednako glasan protiv ruske agresije koliko je bio i protiv ovog zakona’

Predsjednik SAD-a Donald Trump u četvrtak je ustvrdio da su odnosi Washingtona i Rusije “na vrlo opasnoj najnižoj razini ikada” i za to stanje optužio Kongres.

Kongres je prošle sedmice golemom većinom prihvatio nove sankcije protiv Rusije te je Trumpu preostalo samo da u srijedu nevoljko potpiše zakon iako već duže vrijeme izražava želju za uspostavom boljih odnosa s Rusijom. On je zakon snažno kritizirao, požalivši se da ta mjera, koja dopušta Kongresu da ga spriječi u ublažavanju sankcija Rusiji, zadire u predsjedničke ovlasti vođenja vanjske politike.

Rusija je odgovorila da te sankcije predstavljaju potpuni trgovinski rat i kraj nada u bolje odnose pod Trumpovom administracijom.

‘Za loše odnose sa Moskvom zahvalite se Kongresu’

“Naši odnosi s Rusijom su na najnižoj razini ikada i vrlo opasni”, poručio je Trump u četvrtak putem Twittera. “To možete zahvaliti Kongresu, istim ljudima koji nam ne mogu dati zdravstvenu skrb”, dodao je, referirajući se na neuspjeh njegovih republikanaca u Senatu prošlog mjeseca da proguraju prijedlog zakona o zdravstvenoj skrbi.

Kongres je nove sankcije usvojio kako bi Rusiju kaznio zbog miješanja u američke izbore i pripojenja Krima 2014. godine.

‘Nadam se da će Trump ubuduće biti podjednako glasan protiv ruske agresije koliko je bio i protiv ovog zakona’

Sa druge strane, američki senator John McCain, autor novog paketa sankcija protiv Rusije, zadovoljan je činjenicom da je Trump napokon stavio svoj potpis te na taj način aktivirao nove sankcije. Nije mu pak drago to što je Trump u isto vrijeme kritizirao sankcije, no ističe kako je to “bilo za očekivati”.

“Američki narod svakako želi bolje odnose s Rusijom, no ono što ovaj zakon poručuje je da ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov režim moraju platiti stvarnu cijenu za napad na našu demokraciju”, rekao je McCain.

“Krećući dalje, nadam se kako će predsjednik Trump od sada biti glasan po pitanju ruske agresije kao što je bio glasan po pitanju zabrinutosti oko ovog zakona”, poručio je McCain.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj