MOSKVA BIJESNA ZBOG PENCEOVOG GOVORA: “Rusija je planirala ubistvo Mila Đukanovića”

Potpredsjednik SAD Majk Pens je na samitu „Jadranske povelje“ koji se održavao u Podgorici kazao da je Rusija htela nasilno da prekine put Crne Gore u NATO te da je planirala ubistvo bivšeg premijera Mila Đukanovića, prenose agencije. ‘Optužbe koje je iznio američki potpredsjednik Majk Pens u Podgorici da Rusija radi na tome da odvoji Balkan od Zapada, destabilizuju jug Evrope i pokazuju hladnoratovski mentalitet Vašingtona’, saopštilo je danas rusko ministarstvo spoljnih poslova, prenio je Rojters.

‘Rusija željela silom prekrojiti granice’

– Rusija je nastojala silom prekrojiti granice na Balkanu. Moskovski agenti su htjeli  ubiti premijera i obustaviti put Crne Gore u NATO. Zapadni Balkan ima samo svoje pravo da odlučuje o svom putu, i SAD će biti uz Crnu Goru. Predsjednik Tramp će potpisati zakon kojim će se kodifikovati sankcije Rusiji i mi ćemo tražiti da Rusija promijeni akcije koje su dovele do sankcija. Zapad neće nikad prekrširi svoje vrijednosti i u posljednjih 15 godina koračali smo ka miru i prosperitetu – rekao je Pens i dodao:

– Naš cilj je da sve zemlje balkanske inicijative uđu u NATO.

Tramp je u srijedu i potpisao novi paket sankcija Rusiji. Komentarišući izbore kao demokratske Pens je kazao da će „uz Božiju pomoć“ ostvariti viziju jedinstvene Evrope.

“Sve zemlje su održale izbore i vaši građani su doneli demokratsku odluku. Vi možete da se izborite sa svim teškoćama i ja vas podstičem da budete junaci vaših naroda i da krenete koracima prosperiteta”, rekao je Pens, i dodao da će „SAD biti partner svim državama Zapadnog Balkana“.

‘Vašington sve dublje tone u primitivnu ideologiju ere Hladnog rata’

U saopštenju se navodi da ministarstvo spoljnih poslova Rusije sa žaljenjem konstatuje da “Vašington sve dublje tone u primitivnu ideologiju ere Hladnog rata” koja je, kako navodi, potpuno odvojena od stvarnosti.

U saopštenju ruskog ministarstva se kaže da nametanje izbora “ili sa Zapadom ili sa Rusijom” balkanskim državama, neizbježno vodi ka rastu napetosti na kontinentu i destabilizuje situaciju u regionu. Pritom se, kako se ističe, “aktivno gura teza o navodnom bezalternativnom stupanju jugoistočne Evrope u NATO, ’guraju‘ se projekti zasnovani na nelojalnoj konkurenciji, koji su protiv ekonomske logike”, preneo je Sputnjik.

“Pozivamo američke kolege da prekinu da klevetaju Rusiju i njenu spoljnu politiku koja se uvijek zasnivala na poštovanju partnera i spremnosti za zajednički konstruktivni rad uz uzimanje u obzir međusobnih interesa“, navelo je Ministarstvo.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj