SJEDINJENE DRŽAVE PROTIV CIJELOG SVIJETA: Kongres tek što je izglasao sankcije Rusiji, Tramp sprema udar na novu silu

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp održat će govor u petak i potpisati memoradum kojim će naložiti trgovinskim predstavnicima da udare na Kinu zbog krađe intelektualne svojine i načina na koji su američke kompanije prisiljene da dijele tehnologije sa kineskim firmama, piše “Aksios”.

Prošle nedjelje američki Kongres izglasao je uvođenje spornih sankcija Rusiji, Iranu i SJevernoj Koreji, iako je Bijela kuća bila protiv toga, i ujedno uvela klauzulu koja onemogućuje predsjednika da ih podigne. U tom razdoru po između parlamenta i administracije predsjednika, prvu pobjedu je odnio Kongres, međutim Donald Tramp još nije digao ruke od spoljne politike.

Kako je objavio portal “Aksios”, američki predsjednik već u petak će donijeti mjeru koja će označiti početak ekonomskog okršaja SAD-a i Kine. Rukovodioci administracije rekli su da se Tramp na ovaj potez odlučio nakon žalbi predstavnika Silikonske doline da im najveći izazov predstavlja kineska krada intelektualne svojine.

Nedjelju dana nakon najave Trampa, očekuje se da će američki predstavnik za trgovinu Robert Lajtizer, objaviti da pokreće istragu nefer trgovine Kine uz pomoć rijetko korištene aplikacije, odredbe 301 Trgovinskog akta iz 1974. godine. Kao mogući pravac, Amerika će možda pokrenuti i agresivne akcije, kao što je uvođenje tarifa na kinesku robu koja se uvozi ili poništavanje licenci za kineske kompanije koje žele da posluju u SAD.

Donald Tramp je još od kampanje optuživao Kinu da manipuliše valutom kako bi ostvarila prednost u trgovini. Krađa intelektualnog vlasništva već dugo je problem za kompanije kao što je “Majkrosoft”. Administracija do sada nije preduzimala mjere protiv Kine, i probleme rješavala iza zatvorenih vrata i diplomatijom.

Kako piše “Aksios“, rizik ovakvih poteza je veliki po Ameriku, jer se ne zna šta će Kina da uradi. Kina je veliko tržište i uvoznik tehnologija iz SAD, ali i glavni proizvođač za sve vrste hardvera.

Ovo je smao otvaranje partije koja će se nastaviti tokom narednih mjeseci, koja može da se prelije i na proizvodnju čelika i aluminijuma. Nakon što je Kongres donio mjere koje su narušile odnose ne samo sa Rusijom već i sa saveznicom, Evropskom unijom, Tramp je izgleda otvorio novi front, protiv još jednog teškaša u svijetu.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj