DAN DOMOVINSKE ZAHVALNOSTI: U Kninu svečano za 22. obljetnicu ‘Oluje’

Povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, te 22. obljetnice vojno-redarstvene operacije “Oluja” u Knin su u subotu došli visoki državni dužnosnici te su najprije minutom šutnje odali počast poginulim braniteljima u Domovinskom ratu i položili vijence i zapalili svijeće na Trgu Ante Starčevića kod spomenika pobjede “Oluja 95” gdje su se okupili i brojni branitelji. 

Zajednički vijenac položili su predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade Andrej Plenković, župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk, kninski gradonačelnik Marko Jelić te predstavnici udruga branitelja iz Domovinskog rata.

Molitvu za poginule branitelje predvodio je vojni biskup, mons. Jure Bogdan.

Svi su se potom uputili na kninsku tvrđavu gdje će biti pročitana povjesnica o vojno-redarstvenoj operaciji “Oluja”, imena poginulih i nestalih pripadnika u toj operaciji i gdje će se minutom šutnje odati počast poginulim braniteljima. Potom će se tradicionalnom zvonjavom kninskih crkvenih zvona obilježiti ulazak pripadnika Hrvatske vojske u Knin tijekom operacije.

Hrvatska zastava na Kninskoj tvrđavi bit će podignuta uz državnu himnu i ispaljivanje 22 plotuna, u spomen na 22. obljetnicu Oluje. Posebna atrakcija bit će zračni mimohod zrakoplova Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane gdje će prvi puta javnosti biti predstavljeni helikopteri Kiowe.

U kninskoj tvrđavi prigodno će se nazočnima i javnosti obratiti predsjednica Republike Hrvatske, predsjednik Hrvatskog sabora, predsjednik Vlade i kći branitelja koji je poginuo u Oluji.

Potom kreće mimohod povijesnih postrojbi, zastava iz Domovinskog rata, ešalona hrvatskih branitelja, tri ešalona Oružanih snaga, MUP-a, vatrogasaca, dužnosnika i uzvanika s kninske tvrđave prema crkvi Gospe Velikog Hvatskog Krsnog Zavjeta, u kojoj će se tradicionalno održati misa za domovinu. Predvodit će je šibenski biskup mons. Tomislav Rogić.

Dužnosnici i uzvanici susrest će se sa stopostotnim hrvatskim ratnim vojnim invalidima prve skupine i članovima obitelji branitelja poginulih i nestalih u Oluji, a predviđen je obilazak braniteljskih zadruga.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj