DRŽAVNA CEREMONIJA: U Novom Sadu obilježeno 22 godine od stradanja Srba u ‘Oluji’

Državna ceremonija povodom Dana sjećanja na stradale i prognane Srbe u operaciji “Oluja”, koju su prije 22 godine izvele hrvatska vojska i policija, održana je sinoć u naselju Veternik u Novom Sadu, koje su mahom naselile izbjeglice iz Hrvatske.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je Srbija tokom “Oluje“ izgubila mnogo, ono što su “vrijedne krajiške ruke vijekovima gradile” i ljude koji su “ponosno nosili srpsko ime”, ali da danas neće sukobe, već mir i budućnost i saradnju sa svima.

“Nećemo nikome dati da nas bilo kada ponižava… Nijednu više ‘Oluju’, nikakvu više ‘Oluju’ naš narod nije spreman da preživi. Srbija nigdje na srpskom etničkom prostoru neće dozvoliti sprovođenje takvih akcija protiv srpskog naroda”, rekao je Vučić i dodao da Srbija nikome ne prijeti, ali da nikome neće dati da nekažnjeno ubija Srbe.

Vučić je rekao da politika koja je sprovela zločin 1995. godine mora biti osuđena i da se jedna savremena država ne smije temeljiti na ubijanju svojih građana.

On je rekao da su Srbi u Hrvatskoj danas svedeni na nivo “statističke greške” i da je od oko 1,3 miliona Srba, koliko ih je bilo pred Drugi svjetski rat, u Hrvatskoj danas ostalo oko 180.000.

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik ocijenio je da su Srbi danas obespravljena nacionalna manjina u zemljama u regiji. “Srbi su obespravljena manjina, bore se za svoja prava, identitet, vjeru, postojanje kao da su na početku civilizacije. Od Slovenije do Makedonije, preko Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova vidimo stradanje naše nacionalne zajednice”, rekao je Dodik i dodao da Srbi u Hrvatskoj ne smiju izražavati svoju nacionalnost i govoriti svojim jezikom.

Izrazio je uvjerenje da će “srpski narod u ovom vijeku biti zajedno”. “Kad kažem ‘zajedno’ to mislim u teritorijalnom i državnom smislu, mi smo ionako zajedno”, rekao je Dodik.

Poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Irinej ocijenio je da je progon i stradanje Srba u operaciji “Oluja” najtragičniji dan srpske historije. Dodao je da se 1995. godine ostvarilo ono što je planirano 1941. godine – “jedan dio Srba pokrstiti, jedan prognati iz Hrvatske i jedan dio poubijati”.

Prema procjeni organizatora, ceremoniji je prisustvovalo oko 30.000 ljudi.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj