NJEMAČKI POLITIČAR: Berlin će možda morati da prihvati prisajedinjenje Krima

Njemačka će, možda morati da prihvati prisajedinjenje Krima Rusiji kao “stalni privremeni dogovor”, rekao je danas lider Slobodne demokratske partije (FDP) Kristijan Lindner.

Lindner je naglasio važnost dobrih veza sa Moskvom za Njemačku i EU.

Njemačka je osudila prisajedinjenje Krima Rusiji i podršku za profederalne snage u Ukrajini.

“Moramo izaći iz ove pat pozicije. Da bi razbili tabu, strahujem da ćemo Krim vidjeti kao, bar za sad, stalni, privremeni dogovor”, naveo je Lindner.

Prema rezultatima posljednjih anketa, FDP bi mogao da ponovo uđe u parlament nakon izbora 24. septembra. FDP nije uspio da pređe cenzus od pet odsto na prošlim izborima 2013. godine.

Analitičari smatraju da bi FDP mogao biti koalicioni partner konzervativcima Angele Merkel, koji žele vlast bez sadašnjeg partnera Socijaldemokratske partije /SPD/.

Lindner navodi da on podržava podršku NATO i jake veze sa SAD, ali je pozvao na kreativnost u odnosima sa Rusijom zbog važnosti bezbjednosti i ekonomskog dobrostanja Njemačke i EU.

On je, takođe pozvao na ublažavanje sankcija Rusiji jer, kako je rekao, treba nagraditi čak i pozitivne privremene korake ka sprovođenju sporazuma iz Minska.

“U našim odnosima potrebno je više dijaloga i kreativnosti”, zaključuje Lindner.

 

(Global CIR/ Agencije)

Komentiraj