IDEOLOŠKA, FINANSIJSKA I VOJNA SARADNJA: Zajedničke vojne vježbe Katara i Turske

Katar je danas održao zajedničke vojne vježbe sa turskim trupama, javljaju katarski mediji, a ove vježbe svjedoče o njihovom strateškom savezu dva mjeseca otkako su Katar počele da bojkotuju susjedne arapske zemlje koje Dohu optužuju za terorizam i finansiranje terorističke organizacije Muslimansko bratstvo.

Vježbe imaju za cilj pripremanje katarskih oružanih snaga za odbranu “ključnih ekonomskih, strateških i infrastrukturnih struktura”, prenosi katarski list “Al-Šark”. Turski parlament je 7. juna brzinski usvojio zakon kojim se omogućuje raspoređivanje stotina vojnika u vojnoj bazi u Kataru, u okviru sporazuma potpisanog 2014, čime je Turska pokazala podršku Kataru, gdje se nalazi i najveća američka vazduhoplovna baza u regionu, podsjeća Rojters.

Ankara je saopštila da će rasporediti 3.000 kopnenih vojnika u toj bazi, koja će služiti kao poligon za zajedničke vježbe obuke i za podržavanje antiterorističkih napora. Turska je stala uz Katar nakon što su ga Saudijska Arabija, Egipat, Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein optužili za podržavanje terorizma, što Doha negira, i presjekli diplomatske i saobraćajne veze s tom zemljom.

Te zemlje žele i da Katar zatvori tursku bazu, ograniči odnose sa Iranom i ugasi televiziju Al Džazira. Međutim, Turska i Katar održavaju ideološke veze, pri čemu vladajuća turska partija ima islamističke korijene, a Doha je glavni podržavalac Muslimanske braće, pokreta koji arapske zemlje smatraju terorističkom organizacijom, napominje britanska agencija.

 

(Global CIR/Agencije)

 

Komentiraj