OTKUD SAKAŠVILI U POLJSKOJ? Gruzija traži izručenje bivšeg predsjednika

Vlasti Gruzije zatražile su zvanično od Poljske da utvrdi da li se na njenoj teritoriji nalazi bivši gruzijski predsjednik Mihail Sakašvili za kojim je u Gruziji raspisana potjernica, saopštilo je danas Okružno tužilaštvo u Varšavi.

“Vlasti Gruzija obratile su se Poljskoj da utvrdi da li bivši gruzijski predsjednik Mihail Sakašvili boravi na njenoj teritoriji. U skladu sa procedurama predali smo zahtjev Graničnoj straži i Policiji Poljske”, kazao je danas poljskoj privatnoj televiziji Polsat portparol tužilaštva Lukaš Lapčinjski.

Zahtjev je upućen nakon nekoliko intervjua Mihaila Sakašvilija poljskim medijima.

Portparol tužilaštva u Varšavi nije htio da precizira da li je to istovremeno i zahtjev da Poljska izruči Sakašvilija Gruziji ako se nalazi u toj zemlji. Ministarka pravde Gruzije Tea Cukulijani kazala je 31. jula da je bivši predsjednik Sakašvili pod istragom za četiri krivična djela u domovini, između ostalog za pronevjere novca iz budžeta, i da će Gruzija zahtijevati od zemalja u koje Sakašvili dođe da ga privedu i izruče u Tbilisi.

Sakašviliju, koji je u sukob došao i s vlastima Ukrajine koja mu je dala državljanstvo i postavila za guvernera Odese, oduzeto je i ukrajinsko državljanstvo, tako da nije jasno sa kojim pasošem i kako se pojavio u Poljskoj, gdje se u nedjelju u Varšavi sreo s Ukrajincima koji žive i rade u poljskoj prijestonici.

“Putin je dao dvije milijarde dolara oligarhu Ivanišviliju koji je otišao u Gruziju i pobijedio na parlamentarnim izborima. Putin je tada otvoreno govorio da Sakašviliju treba suditi i oligarh je to uradio zato što je za to dobio pare. Predsjednik Poljske Leh Kačinjski bio je neprijatelj broj jedan Putina, ja broj dva”, rekao je Sakašvili ovog vikenda u intervjuu poljskoj državnoj televiziji TVP.

Bivši predsjednik Gruzije sukobio se s državnim vrhom Ukrajine, podnio ostavku na funkciju guvernera i osnovao je svoju političku partiju a predsjednika Ukrajine Petra Porošenka optužio ga je da se ne bori protiv korupcije, poslije čega su mu ukrajinske vlasti oduzele državljanstvo.

“Oduzimajući mi državljanstvo, Porošenko je priznao da sam njegov glavni protivnik. On pokušava da se ratosilja svog protivnika u stilu Sovjetskog Saveza. Posljednja 24 časa bile su duge kolone na ukrajinsko-poljskoj granici jer me traže svuda. I u prtljažnicima automobila”, kazao je za TVP Sakašvili.

Bivši predsednik Gruzije je u intervjuu poljskoj državnoj televiziji podržao i teoriju sadašnjeg poljskog državnog vrha, u koju, međutim, nimalo ne vjeruje većina Poljaka, da je predsednik Rusije Putin naredio da se nad Smolenskom na zapadu Rusije 2010. obori avion s predsjednikom Poljske Lehom Kačinjskim i visokom državnom delegacijom.

Zvanične istrage, i ruska i poljska, u čije zaključke po raznim anketama stabilno vjeruje većina Poljaka, nisu našle nikakve dokaze koje bi upućivale na atentat ili teroristički napad, već je glavni krivac za nesreću u kojoj je poginulo svih 96 ljudi u avionu to što se išlo na slijetanje u nemogućim vremenskim uslovima, po gustoj magli, u žurbi da Kačinjski ne zakasni na važnu komemoraciju streljanim poljskim vojnim zarobljenicima, žrtvama masakra u Katinskoj šumi.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj