SKANDAL NA SUĐENJU SEFIĆU: Sanjinova sestra se smijala i dobacivala osobama u publici

Predsjedavajući Sudskog vijeća, Igor Todorović, upozorio je optuženu Saru Sefić da će je odstraniti sa suđenja i kazniti ako se nastavi neprikladno ponašati zato što se smijala za vrijeme svjedočenja Anese Ernagić i dobacivala osobama u publici.

Incident se dogodio danas na suđenju u slučaju Sefić u Kantonalnom sudu u Sarajevu. Predsjedavajući Sudskog vijeća, Igor Todorović, upozorio je optuženu Saru Sefić da će je odstraniti sa suđenja i kazniti ako se nastavi neprikladno ponašati zato što se smijala za vrijeme svjedočenja Anese Ernagić i dobacivala osobama u publici.

Inače, danas su saslušana četiri svjedoka Enes Malkoč, Amir Agić, Anesa Ernagić i Muamer Redžić. Očevi nastradalih djevojaka, Edite Malkoč i Selme Agić, tražili su neuropsihijatrijsko vještačenje njihovih porodica kako bi se pokazalo u kojem stanju se nalaze.

Redžić Muamer, policijski službenik zaposlen u Državnoj agenciji za istragu i zaštitu (SIPA) svjedočio je kako ga je Jasmin Sefić, otac Sanjina Sefića, telefonski pozvao i zatražio pomoć jer je njegov sin Sanjin ubio djevojku. Redžić je u svjedočenju naveo kako je savjetovao Jasmina Sefića da Sanjina odvede i preda u policijsku stanicu, nakon čega je informisao Policijsku Upravu Centar o ovom razgovoru.

Svjedokinja Anesa  Ernagić svjedočila je u svojstvu očevica, pri čemu je nekoliko puta potvrdila da je na mjestu nesreće bilo upaljeno zeleno svjetlo za pješake.

Očevi nastradalih djevojaka, Edite Malkoč i Selme Agić, tražili su neuropsihijatrijsko vještačenje njihovih porodica kako bi se pokazalo u kojem stanju se nalaze.

Otac Selme Agić Amir Agić kazao je kako mu je ovo bio najstresniji dan u posljednjih sedam mjeseci, ali da uprkos svemu neće odustati i borit će se do kraja. Prilikom obraćanja sudu pitao je zbog čega je postupak ponovljen, na što mu je predsjedavajući Sudskog vijeća Igor Todorić kazao kako je to učinjeno zbog pauze od mjesec dana i nepojavljivanja advokata.

“Pitao sam zašto nisu kažnjeni. Sudija nam nije dozvolio da kamere snimaju naša svjedočenja, iako smo to tražili. Rekao je kako se optuženi i odbrana tome protive i da mi nemamo pravo tražiti takvo nešto. Mi smo u cijelom ovom postupku niko i ništa”, rekao nam je Agić.

Agić kaže kako ga je pogodilo to što su advokati odbrane bili oštri i nisu mislili na njihove osjećaje kao roditelja čije su kćerke stradale.

“Sefićeva sestra nas je provocirala, a dok smo se obraćali ja i svjedokinja Anesa Ernagić koja je govorila kako je gledala našu djecu kako lete u zrak nakon udara, Sara je psovala i smijala se. Policijski službenici su skrenuli pažnju sudiji koji ju je opomenuo. Nema države, nema ničega. Izgubili smo najmilije, zar treba da trpimo još poniženja, nepravdu i provociranje”, rekao je Agić.

Advokatica porodica stradalih djevojaka zatražila je neuropsihijatrijsko vještačenje porodica Agić i Malkoč kako bi se pokazalo u kakvom su stanju.

Naredno saslušanje zakazano je za 4. septembar kada će biti saslušano devet svjedoka.

Suđenje Sanjinu Sefiću, koji se tereti da je 10. oktobra prošle godine u sarajevskoj ulici Zmaja od Bosne automobilom usmrtio Selmu Agić i Editu Malkoč, nakon čega je pobjegao s mjesta nesreće, u Kantonalnom sudu Sarajevo počelo je iznova usljed proteka vremena dužeg od 30 dana od posljednjeg ročišta održanog u ovom predmetu.

Uz Sanjina Sefića, optuženog za teška krivična djela protiv sigurnosti javnog prometa i krivično djelo – neukazivanje pomoći osobi ozlijeđenoj u prometnoj nesreći, optužnicom u ovom predmetu obuhvaćeni su i Sanjinova sestra Sara Sefić, kao i Dino Alić, Amar Salihović i Saud Nišić koji te terete za pomaganje počinitelju nakon izvršenja krivičnog djela.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj