(VIDEO) ŠTA SE JUČER DEŠAVALO U OMARSKOJ? Ekskluzivni snimci i potresne scene sa 25. godišnjice zatvaranja koncentracionog logora

Jučer je na mjestu nekadašnjeg logora Omarska obilježeno 25. godišnjica od početka raspuštanja logora, u kojem je od maja do augusta 1992. godine bilo zatočeno oko 6.000 civila, od toga 3.344 Prijedorčanina, a oko 700 ih je ubijeno.

Civile bošnjačke i hrvatske nacionalnosti ovdje su mučili, silovali i ubijali pripadnici Vojske i policije RS-a, kao i srpskih paravojnih formacija. Pored rudnika su se nalazile dvije kuće, crvena i bijela, u kojoj su logoraši mučeni do smrti.

Mirsad Duratović, bivši logoraš logora Omarska i predsjednik Regionalnog saveza udruženja Banja Luka, koji je, uz Savez udruženja logoraša BiH te Udruženja logoraša Prijedora i Kozarca, organizator današnjeg obilježavanja, a uz suorganizaciju Udruženja građana „Sedra“ iz Holandije i Udruženja Prijedorčanki „Izvor“ iz Prijedora, podsjetio je da je 20. jula doveden u logor kada je imao samo 17 godina, dok je tada poginuo njegov petnaestogodišnji brat. „Prema našim podacima, kroz logor je prošlo 3.334 Prijedorčanina nesrpske nacionalnosti, ubijeno je oko 700 bivših logoraša među njima pet žena, a bilo je osim muškaraca zarobljeno 37 žena i 28 maloljetnika“, rekao je Duratović.

Predsjednik Saveza logoraša u BiH Jasmin Mešković je istakao da je Omarska sinonim zla, fašizma, torture.

Moramo se potruditi da žrtve ne budu uzaludne, a mi moramo djeci ostaviti ljepšu budućnost, da im se nikad ne desi slično zlo koje smo mi preživjeli 1992. godine“, poručio je Mešković. Na skupu je danas rečeno da je izvršen sistematski i planski zločin na području Prijedora, te ponovljeno da ni na jednom od logora, osim na Keratermu ne postoji spomen-ploča.

Prisutnima se u Omarskoj obratio i Satko Mujagić ispred udruženja ‘Sedra’ iz Holandije, koji je svojim govorom imao namjeru odaslati nešto drugačiju poruku od prethodnika – poruku o sadašnjosti i budućnosti, poruku koju kao što se vidjelo nije pripremao niti čitao sa papira. Međutim, njegove riječi nisu naišle na odobravanje jednog dijela logoraša, koji smatraju kako je Mujagićev govor predstavljao ‘relativizaciju zločina i izjednačavanje svih strana u ratu’, što, prema njihovom mišljenju, u ovim kritičnim trenucima kada nisu pronađene ni sve kosti ubijenih predstavlja uvredu za žrtve.  Isto onako kako je Mujagićeva poruka bila srčana i neplanirana, takva je bila i reakcija njegovih neistomišljenika. Kompletan govor i reakciju prisutnih pogledajte u videu:

 Bilo je nekoliko različitih tumačenja ovog incidenta, ali ekipa Global CIR-a koja je bila na licu mjesta je posvjedočila kako je cijelo vrijeme situacija bila pod kontrolom te da nije bilo ni govora o ‘težem incidentu’ kakav je bio spominjan u pojedinim medijima, povezujući ga uz ‘grupu ljudi povezanu sa Sejfudinom Tokićem’. Predsjednik Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda je poslije ovog govora dao izjavu za naš portal:

Bilo kakao bilo, Omarska i druga stratišta s početka 90-tih ostat će mjesta bola, neizmjerne tuge i emocionalnog naboja, ali i mjesta susreta Bošnjaka različitih mišljenja i ideoloških opredjeljenja.  Valjda ćemo jednoga dana uspjeti na ovim stratištima naše bliske prošlosti napraviti historijski konsenzus izgrađen na premisi da, bez obzira kojoj političkoj, vjerskoj ili ideološkoj  opciji pripadali, zasigurno ne želimo da nam se ovako bolna prošlost ponovi. Možda ćemo posegnuti za različitim metodama kako bismo to ostvarili, ali cilj nam je svima isti – nikada više rat niti prolijevanje krvi bilo kojeg nedužnog čovjeka.

(Global CIR/Amel Jašarević)

Objavljeno u:

Komentiraj