BIVŠI GLAVNI TUŽILAC BiH: Salihović pao sa zida pa polomio obje noge

Ročište protiv bivšeg glavnog tužioca BiH Gorana Salihovića, koje je bilo zakazano za sutra, neće biti održano zbog povrede osumnjičenog, rekao je Salihovićev branilac Rifat Konjić. Konjić je naveo da je obavijestio postupajućeg tužioca Tužilaštva BiH da je Salihović teško povrijeđen. “Obavljajući poljoprivredne radove, Salihović je pao sa zida koji je visok tri metra i zadobio prelom peta na obje noge.

Salihović pao sa zida, odgođeno ročište

Trenutno je nepokretan i čeka se njegov oporavak”, istakao je Konjić. Tužilaštvo BiH ispitalo je prošlog mjeseca Salihovića u svojstvu osumnjičenog u predmetu u kojem krivičnu istragu vodi Posebno odjeljenje za organizovani, privredni kriminal i korupciju. Salihović je osumnjičen za niz nepravilnosti u radu Tužilaštva BiH, zbog čega je suspendovan u septembru prošle godine, a uporedo sa disciplinskim postupkom koji je okončan, Tužilaštvo vodi i krivičnu istragu protiv njega.

Kancelarija disciplinskog tužioca tereti Salihovića da je propustio da traži svoje izuzeće u predmetima kada je postojao sukob interesa, da se upustio u neprimjerene kontakte sa sudijom ili strankama u postupku, da je omogućio vršenje dužnosti tužioca licima koja za to nisu zakonom ovlaštena, te da se miješao u postupanje sudije ili tužioca.

Među prekršajima je navedeno i namjerno davanje lažne ili nedovoljne informacije u vezi s prijavama za radno mjesto, disciplinskim stvarima, pitanjima unapređenja i napredovanja u službi ili bilo kojim drugim pitanjima koja su u nadležnosti Visokog sudskog i tužilačkog savjeta /VSTS/, te svojim ponašanjem doveo u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet Tužilaštva BiH. Prvostepena disciplinska komisija VSTS-a donijela je u julu zvaničnu odluku kojom je Salihović smijenjen sa dužnosti glavnog tužioca BiH. Prema ovoj odluci on ostaje tužilac Tužilaštva BiH.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj