IDENTIFIKOVALI VOĐU TERORISTA! Napad na bazu u Venecueli je terorizam – nije bilo nikakve pobune, to je politička laž

Dan nakon terorističkog napada na vojnu bazu koji se u nedjelju dogodio u nejasnim okolnostima, u zapadnim medijima se postavlja  pitanje o lojalnosti venezuelske vojske koja predsjedniku Nicolasu Maduru pruža najveću potporu u ‘političkoj krizi’ što je zahvatila zemlju.

Police help an injured colleague during clashes with opposition supporters during protests against unpopular leftist President Nicolas Maduro in San Cristobal, Venezuela April 19, 2017. REUTERS/Carlos Eduardo Ramirez

U nedjelju je skupina dvadesetak ljudi više od tri sata napadala vojnu bazu Paramacay u Valenciji, na sjeveru, trećem po veličini gradu u zemlji. Po riječima predsjednika Madura, dvojica napadača su ubijena, osmorica uhićena, među kojima bivši vojnik a desetak ih je pobjeglo s oružjem.

Napad se dogodio u vrijeme dok zemlju potresaju prosvjedi u kojima se traži odlazak socijalističkog predsjednika i u kojima je u četiri mjeseca poginulo 125 ljudi. Napad, koji je Maduro nazvao terorističkim, ustvrdivši da je riječ o pokušaju desnice i Washingtona da ga sruše, postavlja pitanje o lojalnosti vojske, glavnog čimbenika političkog života Venezuele.

Nema vojne pobune, sve je politička laž

U ponedjeljak je ministar odbrane Vladimir Padrino Lopez zanijekao da je riječ o “vojnoj pobuni” pokazujući fotografije uhićenih “civila”.

“Nije bilo nikakve pobune, politička je laž” tvrditi suprotno, rekao je i potpredsjednik socijalističke stranke na vlasti PSUV-a, Diosdado Cabello, odbacivši tvrdnje protivničkog tabora. Stručnjaci misle da je nedjeljni izgred ipak odraz stanovite nelagode u moćnoj venezuelskoj vojsci koju oporba mjesecima poziva da joj se pridruži.

“To upućuje na sve veće nezadovoljstvo u redovima običnih policajaca i vojnika, premda je vojni vrh odan vladi”, komentirao je za AFP Diego Moya-Ocampos, analitičar britanske agencije IHS-a. “Možemo očekivati nove izgrede kako ta nelagoda bude rasla”, predviđa. Napad je povećao napetost u Venezueli. Duboka politička i gospodarska kriza u toj zemlji na meti je kritike međunarodne zajednice zabrinute zbog skretanja u diktaturu socijalističkog čelnika izabranog 2013.

Europska unija je u ponedjeljak pozvala na poštovanje “podjele vlasti”. U utorak će se ministri vanjskih poslova četrnaest latinoameričkih zemalja sastati u Limi kako bi razgovarali o krizi.

Vođa terorističkog napada otpušten iz vojske 2014.

Venezuelske vlasti su u utorak tragale za vođama terorističkog napada.  Ministar odbrane i zapovjednik oružanih snaga, general Vladimir Padrino, rekao je da je u tijeku vojna operacija radi uhićenja bivšeg satnika Nacionalne garde, Juana Carlosa Caguaripana i poručnika Jeffersona Gabriela Garcije, koje smatra organizatorima nedjeljnog napada na bazu Paramacay u kojemu je sudjelovalo dvadesetak naoružanih osoba. Ovu dvojicu je general Padrino nazvao “državnim neprijateljima” u videosnimci na kojoj se pojavljuje ispred triju tenkova s cijevima uperenim u nebo, oklopnjaka i naoružanih vojnika.

“Budite sigurni da možemo računati na jedinstvene bolivarske oružane snage čiji je moral na najvišoj razini”, istaknuo je.

Vođa napada, Juan Carlos Caguaripano pojavio se uoči napada na snimci objavljenoj na društvenim mrežama u kojoj poručuje da je “u legitimnoj pobuni protiv ubojičke tiranije Nicolasa Madura”. Caguaripano je 2014. otpušten iz vojske zbog neposluha. Nakon kritike vlasti zbog krvava gušenja prosvjeda u kojima je tada bilo 43 mrtvih, pobjegao je u Panamu.

Jefferson Gabriel Garcia je vojnik koji je pomagao napadačima na vojnu bazu a zadaća mu je bila da čuva oteto oružje, navode vlasti. “Mi nismo ni teroristi ni pripadnici paravojnih snaga”, rekao je satnik Javier Nieto Quintero koji je prešao u ilegalu i kaže da je član pokreta satnika Caguaripana kojeg opisuje kao “domoljuba, ponajprije vojnika i čovjeka načela”.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj