GRADI SE VELIKI TURSKI ZID: Nakon što je zid na sirijskoj granici skoro gotov, Erdogan započeo graditi i na iranskoj granici

Turska je započela s izgradnjom 145 kilometara dugog zida uz svoju granicu s Iranom u svrhu pojačanja svoje sigurnosti. Slike pokazuju velike cementne blokove koji se postavljaju uzduž granice u provinciji Agri kako bi se spriječila infiltracija Kurda i ilegalnih krijumčara, piše Daily Mail.

Ozidati sve južne granice

Turska se sprema krenuti i s izgradnjom zida uz granicu s Irakom, a to bi se onda sve spojilo sa zidom na granici sa Sirijom koji je već dobrim dijelom izgrađen. Privatna informativna agencija Dogan objavila je kako je guverner provincije Agri, Sulejman Elban, izvršio inspekciju izgradnje sigurnosnog zida ovog utorka.

Turske vlasti grade 2,75 metara visoke zapreke pomoću prijenosnih 7-tonskih blokova, navedeno je u izvještaju. Prva faza trebala bi biti gotova do listopada sa ‘sigurnosnom cestom’ za snage sigurnosti koje bi patrolirale granicom. Zid će se protezati sjeveroistočnim dijelom grance te će imati 15 vrata sa staklom otpornim na metke.

Turska je već izgradila većinu zida na granici sa Sirijom, poćinje izgradnju zida na sjeveroistočnom dijelu granice s Iranom, a planira izgraditi zid i na granici s IrakomFoto: Google maps

Predsjednik Recep Tayyip Erdogan najavio je u siječnju planove izgradnje zida uz granice s Irakom i Iranom, poput onog koji se već gradi uz 911 kilometara dugu granicu sa Sirijom. Erdogan je rekao kako turska namjerava izgraditi zid duž cijele granice sa Sirijom.

“Učiniti ćemo isto i uz iračku granicu te na potrebnim mjestima uz granicu sa Iranom”, rekao je tada.

Dijelovi PKK koji se nalaze u Iranu i iranski ogranak organizacije PJAK od završetka primirja s Ankarom provode napade na turske vojne i policijske snage i infrastrukturu, ali miniraju i plinovod koji povezuje iranski zapadni grad Tabriz s turskom prijestolnicom.

Samo u jednom napadu prije dotok iranskog plina u Tursku bio prekinut na više od tjedan dana, a nakon uviđaja je utvrđeno da se radilo o  terorističkom napadu kurdskih boraca koji traže autonomiju na jugoistoku Turske. U slučaju napada se manjak iranskog plina pokušavao kompenzirati povećanim isporukama iz Azerbajdžana i Rusije.

PKK, koji često iz susjednih zemalja napada plinsku infrastrukturu na istoku Turske, želi ustavno priznanje Kurda, regionalnu samoupravu i kurdski jezik u školama.

 

 

(Global CIR/Agencije)

 

Objavljeno u:

Komentiraj