NAKON INICIJATIVE ŽIVOG ZIDA, JAVILI SE ‘STRUČNJACI’: ‘O porezu na nekretnine se ne može raspisati referendum’

Nakon što je Živi zid najavio da će početi s prikupljanjem potpisa za referendum o porezu na nekretnine, situaciju je prokomentirala ustavna stručnjakinja Sanja Barić.

Image result for porez na nekretnine hrvatska

Podsjetimo, jučer se društvenim mrežama proširila snimkana kojoj članica Živog zida Martina Župarić najavljuje kako će stranka krenuti s prikupljanjem potpisa za referendum o porezu na nekretnine.

Međutim, pravnica Barić, koja inače predaje na riječkom Pravnog fakultetu, u startu je ubila nadu Živog zida.

“1. Bez obzira što tekst Ustava RH ne sadrži IZRIJEKOM upisane materije o kojima se ne može raspisati referendum, takve materije ipak postoje i IMPLICITNE su ustavnoj državi i ustavnom poretku. One su primjerice pobrojane u relevantnim pravorijecima Ustavnog suda RH, posebno u Priopćenju iz 2013. (povodom referenduma o braku), zatim odlukama iz 2014. i 2015. (povodom referendumskih inicijativa “ćirilica”, “outsourcing” i “monetizacija autocesta”). Ergo, o porezima se ne može raspisati referendum.

2. ALI, nije svejedno kakva je zakonska regulativa porezne materije. I ona mora poštivati temeljna ustavna načela; posebno primjenjiva su načelo jednakosti, pravednosti i razmjernosti. Istina, u poreznoj materiji zakonodavac ima više slobode, no porezna materija nije izuzeta iz načelne ustavnosudske kontrole.

Ergo, pravno se zakon može pobijati pred Ustavnim sudom RH, ne samo zbog sadržaja, već i radi formalnih razloga (npr. je li provedeno savjetovanje sa zainteresiranom javnošću, je li proveden postupak procjene učinaka propisa, itd.).

3. Sve to ne isključuje političko djelovanje u obliku stranačke ili građanske akcije (peticije, prosvjedi i sl.) te dijalog s vlasti oko konkretnih rješenja primjene.

4. Nemam analizu konkretnih zakonskih rješenja pa stoga ni ocjenu”, napisala je Barić na Facebooku. 

(Global CIR/Agencije)

1 Komentaron this Post

  1. Tomislav

    U ustavu i zakonu lijepo pise kriminalce i lopove u zatvor.Ali posto imamo korumpirane sudce, politicare,Dorh., ministri i ostalu gamad nikome nista.

    Reply

Komentiraj