NJEMAČKI RAKETNI STRUČNJAK: „Sjeverna Koreja ne radi to sama, rakete su došle spolja“

Pjongjang ne prijeti samo ovih dana svojim raketama – on to radi decenijama. Koliko je to oružje zaista prijetnja? Njemački raketni stručnjak Robert Šmuker nije impresioniran tehnologijom Sjeverne Koreje, piše DW.

Ono što se čuje i iz Sjedinjenih Američkih Država i Severne Koreje zvuči sve opasnije: nakon prijetnji „vatrom, bijesom i silom“  ako Pjongjang i pomisli da ugrozi pridruženo područje SAD – Guam, jedno od Marijanskih ostrva – Sjeverna Koreja odgovorila je da američki predsednik „priča potpune gluposti“. I ne samo to: Pjongjang već u sljedećih mjesec dana planira da još četiri puta „probno“ lansira rakete koje su u stanju da dolete i do Guama, odnosno tamošnje velike američke baze.

Poznato je da Sjeverna Koreja čak četvrtinu svog Bruto domaćeg proizvoda (BDP) izdvaja za vojsku. Milion i 150.000 Severnokorejanaca je u uniformi pod oružjem, a tamošnje stanovništvo redovno se obavještava o „nepobjedivosti“ Narodne armije i njenoj vrhunskoj tehničkoj opremljenosti. Ali s obzirom na to da je za tu diktaturu gotovo sve vojna tajna, javnih podataka o tom raketnom oružju praktično nema.

Mišljenje smo potražili od profesora na Tehničkom univerzitetu u Minhenu Roberta Šmukera koji drži katedru za svemirsku tehniku. Štaviše, njegova posebna specijalnost jeste „Oružje dalekog dometa u zemljama u razvoju“.

‘Sve je to politički blef. Nijedna strana ne želi da započne rat. To što se naziva sjevernokorejskom interkontinentalnom raketom Hwasong 14, ispaljeno je dva puta, uglavnom potpuno vertikalno. Pokušali smo da rekonstruišemo njene mogućnosti i ispalo je da ona pri jednoj toni tereta ima domet od možda nekih 5.200 kilometara. Ne znamo da li ta zemlja ima nuklearno oružje i pogotovo ne znamo koliko su teške te bojeve glave, ali ako Sjeverna Koreja i ima takvo oružje, onda one sigurno nisu baš lahke. Zato polazim od toga da te rakete mogu da lete i na većim udaljenostima, ali ih nikako ne bih nazvao interkontinentalnima.

Robert Schmucker Raketenexperte 

Jedna druga stvar je veoma važna: kad lansirate, morate i da pogodite. Oni još nikada nisu lansirali raketu na veliku udaljenost. Moraju takođe i da se naprave tablice gađanja, tada može da se puca i u daljinu. Ali za takvu tablicu potrebno je mnogo pokušaja. Svaka od putanja morala bi tačno da se izmjeri. Iz svega toga onda može da se napravi priručnik u kome se vidi kako se ispaljuje i kuda će projektil da ode. Za sada toga uopšte nema. Sve što smo vidjeli iz Sjeverne Koreje jesu lijepa demonstrativna lansiranja i to u 70 do 80 odsto slučajeva sa starim ruskim raketama. To su rakete „Skad“, „Nodon“ i „Točka“ za koje znamo da dolaze iz Rusije’, kazao je njemački ekspert.

‘Vidimo slike sa vojnih parada, vidimo slike leta, potrebno je samo uporediti. Ubedljiva većina su stare ruske rakete koje imaju određeni tehnološki nivo. Nove rakete koje su lansirane u posljednjih 12, 14 mjeseci su potpuno druge tehnologije i nemaju nikakve veze sa starim. Ali vidimo njihove raketne motore i to su sasvim jasno ruski motori. Veza sa Rusijom nije samo postojala kod starijih raketa, ona postoji i danas, barem kada je riječ o raketnim motorima’, nastavlja on.

Sjeverna Koreja je u posljednjih 14 mjeseci predstavila sedam različitih raketa. Kako je to moguće?

‘Ogroman je trošak i napor da se proizvede sedam različitih raketa. Za to vam je potrebno sedam različitih timova koji će da vode projekte, pogoni za proizvodnju raketa potpuno drugačijeg kalibra, različite sirovine, različito gorivo, različiti materijali. Potrebno je beskrajno mnogo alata, mašina i propisa za proizvodnju. Ogroman je zadatak sve to voditi istovremeno i onda na kraju prilikom prvog lansiranja još i biti uspešan. To još niko nije uspio – osim ako je raketa došla odnekud spolja.

 To ne mora nužno da bude ruska Vlada. U svakom slučaju dolazi iz Rusije, odnosno iz zemalja bivšeg SSSR-a. Tamo ima i kriminalnih organizacija koje žele da zarade. Svjesno kažem: ne vlada. Kažem da su to institucije, osobe i grupe. Da li su to i preduzeća – to ne znam. Ali to su ljudi koji to mogu da nabave, da odu tamo i pomognu, pa i u upravljanju. Dakle, da se pobrinu da sve funkcioniše. Naravno da je to tehnologija iz šezdesetih i sedamdesetih prošlog vijeka, to jasno vidimo na primjer kod raketa Musudan ili Hwasong 10. Sasvim je jasno da je to bivša raketa za podmornicu koja je modifikovana.
Siguran sam da Kim Džon Un ima veoma malo takvih raketa, ako ih uopšte još ima. Nisam siguran ni da li su uprkos svemu u posjedu nekih drugih. Dakle dogodiće se da će se Kim ponašati kao da su njegove, lansiraće ih neko drugi, a Kim je samo maska za te eksperimente’, navodi raketni stručnjak.
‘Čak i ako pokuša da napadne Guam, nisam siguran da će ga pogoditi. Guam je relativno blizu, SAD su mnogo dalje. Ali sve to nije važno. Sve je to samo da bi se nešto pričalo’, smatra njemački raketni stručnjak.
(Global CIR/DW)

 

Objavljeno u:

Komentiraj