BAŠ SAM HTIO SMANJITI PLATNI SPISAK! Tramp zahvalio Putinu što je izbacio američke diplomate iz Moskve i odustao od preventivnog napada na S. Koreju

Na svom drugom sastanku sa novinarima u svom kompleksu za golf u Nju Džerziju, američki predsjednik Donald Tramp izjavio je: „Želim da zahvalim predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu zbog izbacivanja stotine zaposlenih u ambasadi SAD, jer pokušavamo da smanjimo platni spisak“, prenijeli su mediji.

Predsjednik-biznismen rekao je da je taj potez iskoristio za „smanjenje platnog spiska“, mada su mnogi shvatili komentar kao šalu. Tramp se dosad nije oglašavao u vezi sa protjerivanjem američkih diplomata iz Rusije. „Izuzetno cijenim činjenicu da smo uspjeli da smanjimo platni spisak Sjedinjenih Američkih Država“, rekao je Tramp i dodao „da će SAD uštedjeti mnogo novca“.Ranije je predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio će se broj američkih diplomata u Rusiji smanjiti za 755 i bit će ih onoliko koliko ima i predstavnika ruske diplomatske misije u SAD — po 455 sa svake strane. On je istakao da su SAD ponovo preduzele neprovocirane korake kako bi dodatno pokvarile odnose sa Moskvom.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp odbio je da razmatra mogućnost preventivnog napada SAD na Severnu Koreju. „Mi o tome nikada ne govorimo. Nikada“, odgovorio je Tramp novinarima na pitanje da li bi SAD mogle prve da izvedu napad. On je rekao da neće odustati od svojih zahtjeva Sjevernoj Koreji koji su podigli mnogo buke. „Mogao bih da budem i oštriji“, rekao je Tramp.

Ništa od napada

Osim toga, Tramp je naveo da Sjeverna Koreja treba da bude „vrlo nervozna“ ukoliko Pjongjang bude nešto planirao protiv SAD. Vlada Sjeverne Koreje treba da se „uozbilji ili će se naći u nevolji kao nijedan narod na svijetu do sada“, dodao je američki predsjednik.

Tramp je dodao da bi Kina mogla više da učini kako bi izvršila pritisak na Severnu Koreju i da je uveren u takve korake Pekinga. Američki lider je dodao: „Uvijek ćemo razmatrati pregovore“.

Američki predsednik obećao je i da će povećati troškove za protivoraketnu odbranu, prenijela je agencija Rojters. „Povećat ćemo budžet za odbranu za mnogo miliona“, rekao je Tramp. Prema njegovim riječima, to uključuje i protivraketne programe.

Ranije je Tramp zaprijetio Sjevernoj Koreji da će se „suočiti sa ognjem i gnjevom kakve svijet još nije vidio“ ako ponovo bude zapretila Sjedinjenim Američkim Državama. Poslije toga je Centralna novinska agencija Koreje saopštila da vojska Sjeverne Koreje proučava mogućnost raketnog napada na američke vojne objekte na ostrvu Gvam u zapadnom dijelu Tihog okeana.

 

 

(Global CIR/Agencije)

 

Objavljeno u:

Komentiraj