ANGELA MERKEL UPOZORILA TRUMPA KAKO VOJNA OPCIJA NIJE RJEŠENJE! Trump: ‘Ako govoriš o S. Koreji, onda govori samo u ime Njemačke!’

Američki predsjednik Donald Tramp je, povodom protivljenja nemačke kancelarke Angele Merkel vojnom rješenju situacije sa Sjevernom Korejom, rekao da bi ona trebalo da govori u ime Njemačke.

– Neka govori u ime Njemačke. Ona je moj prijatelj, ona je veoma dobra osoba, veoma dobra žena i prijatelj Ivanke (Trump) – izjavio je Trump, a prenosi britanski list “Gardijan”.

Američki predsjednik je ranije danas upozorio da su SAD spremne na vojnu akciju “ako Sjeverna Koreja postupi nerazumno”. – Vojna rješenja su u potpunosti spremna, ukoliko Sjeverna Koreja postupi nerazumno. Nadam se da će (sjevernokorejski lider) Kim Džong-un pronaći drugi put-  napisao je Tramp na Tviteru, prenosi AP.

Vojna opcija nije rješenje

Angela Merkel je ranije jučer izjavila da je protivnik upotrebe bilo kakve sile u rješavanju sukoba sa Sjevernom Korejom, a to je poručila nakon što je američki predsjednik upozorio Pjongjang da je vojska SAD-a “na gotovs” ukoliko Sjeverna Koreja “postupi nerazumno”.

– Ne vidim vojno rješenje za ovaj sukob, već prije dosljedan rad kakav smo vidjeli u Vijeću sigurnosti UN-a –  rekla je Merkel novinarima. Ona je istakla da će Njemačka intenzivno učestvovati u opcijama koje nisu vojne prirode. – Ali, verbalnu eskalaciju smatram pogrešnim odgovorom- naglasila je Merkel.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj