SJEVERNA KOREJA IPAK ODUSTALA OD NAPADA NA SAD! Tilerson poručio: Spremni smo za dijalog, vi recite kada!

Sjevernokorejski lider odgodio je svoju odluku o ispaljivanju raketa prema otoku Guamu, istakavši kako će pratiti dalje akcije Sjedinjenih Država.

Sjeverna Koreja odustala od napada na SAD

U prvom javnom nastupu u dvije sedmice Kim Jong-un je u ponedjeljak obavio kontrolu komande vojske i proučio plan ispaljivanja četiri rakete u blizini američkog tihookeanskog teritorija Guama, izvijestila je sjevernokorejska državna agencija KCNA.

– Ako će Jenkiji i dalje ustrajati u svojim ekstremno opasnim i bezobzirnim akcijama na Korejskom poluostrvu i u njegovoj blizini, čime se testira suzdržanost Demokratske Narodne Republike Koreje, ona će donijeti važnu odluku koju je već objavila – rekao je sjevernokorejski lider, a prenijela agencija.

Planovi Pjongjanga o ispaljivanju raketa blizu Guama prošle su sedmice pojačali tenzije u regiji, a američki predsjednik Donald Tramp izjavio je da je američka vojska spremna napasti Sjevernu Koreju.

Zajedničke vojne vježbe SAD-a i Južne Koreje

Južnokorejski predsjednik Mun Jae-in u utorak je rekao da neće biti vojne akcije bez pristanka Seula te da će njegova vlada svim sredstvima spriječiti rat.

Odluku o vojnoj akciji na Korejskom poluostrvu može donijeti samo Južna Koreja i niko drugi ne može je početi bez našeg pristanka – kategoričan je bio Mun u govoru na komemoraciji godišnjice oslobođenja države od japanske okupacije iz 1945. godine.

Dan oslobođenja, rijedak praznik koji obilježavaju obje Koreje, iduće će sedmice popratiti zajednička vojna vježba SAD-a i Južne Koreje, koja će zasigurno razljutiti Pjongjang.

Kina: Vježbe će samo još više razbjesniti Pjongjang

Kina, glavna sjevernokorejska saveznica i trgovinski partner, više je puta pozvala Pjongjang da zaustavi svoj program naoružavanja, a Vašington i Seul da otkažu svoje vojne vježbe kako bi smanjili napetosti. Kineski državni medij Global Times u utorak piše da Seul treba igrati ulogu tampon zone između SAD-a i Sjeverne Koreje kako bi se izbjegao direktan sukob.

– Ove će vojne vježbe još više isprovocirati Pjongjang i očekuje se da će on imati radikalniji odgovor – tvrdi taj medij, dodavši: – Ako Južna Koreja stvarno ne želi rat na poluostvu trebala bi pokušati zaustaviti te vježbe.

Sjedinjene Države i Južna Koreja tehnički su i dalje u ratu sa Sjevernom Korejom od Korejskog rata koji je trajao od 1950. do 1953. i završio je primirjem, ali ne i mirovnim sporazumom.

Tilerson: SAD spremne za dijalog, Kim Džong Un da odluči kada

Američki državni sekretar Reks Tilerson izjavio je da su SAD otvorene za razgovore o razoružanju Sjeverne Koreje. On je, nakon što je sjevernokorejski lider Kim Džong Un odložio prijetnju da ispali raketu ka američkoj teritoriji Guam, kazao da je Vašingtom spreman za razgovore, prenosi AFP.

Tilerson je sjevernokorejskom lideru ostavio da odluči kada će razgovori početi. Upitan o odluci Kim Džong Una da odustane od namjere da ispali rakete, Tilerson je kazao da nema odgovor na tu njegovu odluku. “I dalje smo zainteresovani za načine da dođemo do dijaloga, ali to je na njemu”, rekao je Tilerson.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj