(VIDEO) PREKRETNICA U KARIJERI: 26 godina od Metallicinog ‘Crnog albuma’

Jedan od najprodavanijih albuma svih vremena, Metallicin ‘Crni album’, originalno jednostavno nazvan ‘Metallica’, ovih dana slavi 26. rođendan. Objavljen 12. augusta 1991., bio je prekretnica u karijeri benda, piše Loudwire.

Related image

Peti studijski album ovog benda je zbog svoje snage preimenovan u ‘The Black Album‘ i bio je prva čvrsta indikacija da Metallica više nije zainteresovana za pravljenje thrash metal pjesama te da želi doprijeti do šire, mainstream publike.

Uspjeh numere ‘One‘ s albuma ‘…And Justice for All‘ lansirao ih je na vrh tadašnje metal scene, a s novim albumom riskirali su da izgube svoje hardcore fanove.

No, članovi benda odlučili su da udruže snage s producentom Bobom Rockom, koji je sarađivao s poznatim grupama Aerosmith, The Cult i Mötley Crüe, a rezultat je uglađena kompilacija prepuna balada, koje su još uvijek imale ‘teži’ prizvuk. Međutim, ovaj čin označio je njihovo udaljavanje od korijena žestokog zvuka thrash metala.

Većina riffova i melodija za ‘The Black Album’ nastala je na turneji kojom je Metallica promovisala prethodni album ‘…And Justice for All’ iz 1988.

Mnoge pjesme stvorene su u ljeto 1990., a 13. augusta te godine svjetlo dana ugledale su demo-snimke za ‘Enter Sandman‘, ‘Nothing Else Matters’ i ‘Wherever I May Roam’. Posljednji demo, snimljen prije ulaska u studio, bio je ‘Sad But True’.

Članovi benda osjećali su se spremnim za novu stvar, no, sam proces snimanja albuma nije tekao tako glatko. Producent Rock imao je zamjerke na skoro sve – od zvuka, solaža do teksta pjesama.

Kao rezultat tog nezadovoljstva došlo je osam mjeseci Metallicinog studijskog rada. Većinu materijala snimili su u One on One Recording Studiosu u Los Angelesu, a proveli su i sedmicu dana u Little Mountain Sound Studiosu u Vancouveru. Čak ni tad producent nije bio zadovoljan tonom albuma, te je bio potreban remix koji je koštao oko million američkih dolara.

Možda je riječ o ‘poravnanju planeta’ ili ‘paktu s đavolom’, ali s ‘The Black albumom’ Metallica je ostvarila sve svoje ciljeve. To još više dobija na značaju ako imamo u vidu da je početak 1990-ih metal žanr gubio na popularnosti, a posebno s dolaskom grungea. Pjesme poput ‘Sad But True’, ‘Don’t Tread on Me’ i ‘Of Wolf and Man’ oduševile su headbangere širom svijeta, a ‘Enter Sandman’, ‘Nothing Else Matters’ i ‘The Unforgiven’ puštale su se na komercijalnim radio postajama.

‘The Black album’ preživio je i nu-metal, black metal i metalcore ere, te ostao jedan od omiljenih kod svih generacija metalaca. Prodat je u više od 30 miliona primjeraka, a od februara 2014., prema podacima Billboarda, prodaje se u dvije-tri hiljade primjeraka sedmično.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj