POLITIČARI I DUHAN: Dok su Hitler i Musolini prezirali pušenje, pobjednici u Drugom svjetskom ratu se nisu odvajali od cigara!

Šta to Barack Obama, Bill Clinton, Winston Churchill i Javaharlal Nehru imaju zajedničko? Svi oni su bili pušači. Pušenje i konzumiranje duhanskih proizvoda je veoma nepopularno na medijskoj sceni Zapada, najviše zbog štetnog uticaja na zdravlje onog koji ga konzumira.  Unatoč tome, veliki broj svjetskih lidera konzumiraju duhan, a mnogi od njih to čine i u javnosti.

Prije par godina u medijima se mnogo vodila diskusija oko konzumiranja duhana od strane bivših američkih predsjednika Billa Clintona i Baracka Obame. – Ja nikad nisam bio strastveni pušač – izjavio je Barack Obama tokom svoje izborne kampanje 2007. godine. – Nastojim prestati pušiti već nekoliko godina, uz svesrdnu podršku moje supruge – također je izjavio Obama.

Obama je počeo pušiti kasnih 70-ih kada je još bio tinejdžer i od tada periodično počinje i prestaje pušiti. Dnevno ispuši manje od 10 cigareta. Posljednji američki predsjednik koji je pušio u javnosti bio je Franklin Delano Roosvelt. Mnogi njegovi nasljednici kao što su Dwight D. Eisenhower, John F. Kennedy, Lyndon B. Johnson, Gerald Ford, Ronald Reagan, Clinton i Obama bili su pušači, ali nisu konzumirali duhan u javnosti.

Piše: Asim Mahmić

Kennedy je pušio cigarete i cigare, a posebno je uživao u kubanskim cigarama. Neke prve dame uključujući Jackie Kennedy i Lauru Bush, vole konzumirati duhan u privatnosti. Laura je lojalna Kent brendu cigareta. Bivši njemački kancelar Helmut Schmidt, koji je preminuo u 97. godini života, bio je poznat po pušenju cigareta prilikom davanja TV intervjua. Danska kraljica Margareta II bila je strastvena ljubiteljica uživanja duhana, a konzumirala je čak tri kutije cigareta dnevno. Zbog toga su je i prozvali “Kraljica pepeljare”.

Zanimljivo je da su trojica lidera Saveznika u Drugom svjetskom ratu bili pušači. Winston Churchull, Josif Staljin i Franklin D. Roosvelt često su pozirali sa cigaretom ili cigarom u ruci. Daleko najpoznatiji je bio Churchill sa svojom cigarom koja je bila jedan od njegovih zaštitnih znakova. Pušio je 8 do 10 cigara dnevno. Lideri Sila osovine Adolf Hitler i Benito Mussolini bili su nepušači i uz to veliki protivnici pušenja. Među današnjim svjetskim političarima najglasnije se protiv pušenja bori turski predsjednik R.T. Erdogan.

Doživotni jugoslovenski predsjednik Josip Broz Tito također je bio strastveni pušač, a prilikom prijema delegacija i obilazaka drugih država, često je na poklon dobijao najkvalitetnije primjerke cigara. Zanimljivo jeste da je on jedini lider koji je pušio u Bijeloj kući nakon uvođenja zabrane pušenja 1946. godine. Njegov prijatelj Fidel Castro, bio je strastveni pušač, a obzirom da je bio lider Kube, zemlje iz koje dolaze najkvalitetniji primjerci cigara, imao je uvijek uz sebe barem jednu cigaru, ili u džepu ili u ruci. Iako je bio pušač cijeli život preminuo je u 90. godini života.

Osnivač i prvi predsjednik Republike Turske Mustafa Kemal Ataturk bio je veliki ljubitelj cigareta. Na slikama je Ataturk često pozirao sa cigaretom u ruci. Ruski ministar vanjski poslova Sergej Lavrov, strastveni je pušač, koji se ne krije od očiju javnosti, postoje njegove fotografije na kojima konzumira duhan. Još neki od poznatih pušača jesu bivši kralj Jordana Husein, njemački kancelar Gerhard Schröder, Camila Parker Bowles supruga princa Charlesa te holandska kraljica Julijana.

 

 

(Global CIR/Autor: Asim Mahmić)

Objavljeno u:
  1. […] POLITIČARI I DUHAN: Dok su Hitler i Musolini prezirali pušenje, pobjednici u Drugom svjetskom ratu… PUŠENJE JE DANAS SUBVERZIVNA AKTIVNOST: To je gest neprihvatanja čitave jedne ideologije i prkošenja sistemu novog svjetskog uniformisanja i upodobljavanja […]

Komentiraj