SKUPŠTINA ODLUČILA, ZAGREB OSTAO BEZ TITOVA TRGA! Hasanbegović: ‘Ovo je povijesni trenutak’; Ostojić: ‘Stvarni gradonačelnik Zagreba je Hasanbegović, a ne Bandić’

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine na maratonskoj sjednici su u petak u ranim jutarnjim satima većinom glasova donijeli odluku da se Trg maršala Tita preimenuje u Trg Republike Hrvatske, nakon duge i burne rasprave u kojoj su predstavnici skupštinske većine branili tu odluku ocjenom da je Tito, iako antifašist, bio diktator, a predstavnici manjine branili Tita argumentima da je bio vođa antifašističkog pokreta u Hrvatskoj i veliki državnik svog doba.

Za ovakvu odluku glasalo je 29 gradskih zastupnika, 20 ih je bilo protiv, a jedan suzdržan. – Ovim je Trg maršala Tita prepušten povijesti i nadam se da će tamo i ostati, riječi su kojima je raspravu o ovoj točki dnevnog reda zaključio predsjednik Gradske skupštine HDZ-ovac Andrija Mikulić.

Bandić je, kako piše Dnevnik.hr, podsjetio da je pravo bratstvo bilo ono koje je dovelo do Francuske revolucije, kada su Francuzi bili vođeni sloganom ‘Sloboda, jednakost, bratstvo’. Rekao je da jugoslavensko bratstvo nije bilo takvo, nego da je bilo ‘krvavo’.

Bandić je zatim komentirao dosadašnju raspravu u medijima i Skupštini.

Nismo čuli niti jedan ozbiljan argument koji bi nas odvratio od naše konačne odluke, rekao je te dodao da se ljudi koji su prosvjedovali na Trgu žrtava fašizma žele vratiti u doba staljinizma.

Rekao je da ‘nam je dosta totalitarnih režima’ te da ‘trebamo maknuti kamen spoticanja koji nas sprječava da razgovaramo o pravim problemima’.

Bandić se osvrnuo i na komentare Mate Kapovića o preuveličavanju broja žrtava te rekao da je i jedna smrt previše.

Bandić je zaključio da je antifašizam ‘pitanje slobode’ jer je u demokraciji, za razliku od totalitarizma, pojedinac, a ne kolektiv, početak i kraj. Dodao je da je antifašizam ‘univerzalni pojam’, zbog čega ‘oni koji se nazivaju ‘hrvatskim antifaštima’ nemaju pojma o čemu pričaju’.

Hasanbegović: Riješili smo se ‘iracionalne titolatrije’

Ovo je istinski povijesni trenutak, a tako će ga ocjenjivati i budući naraštaji, lišeni iracionalne titolatrije. Poštovana gospodo, siguran sam da je ovo večeras u kontekstu ove teme i ove točke dnevnoga reda posljednje što ste imali za reći u ovom časnom domu u obranu jugoslavenskoga komunističkog diktatora zvanoga Tito, rekao je u svom govoru Zlatko Hasanbegović, prenosi N1 televizija.

Siguran sam da u ovom časnom domu više nikada neće sjediti titoistička većina. Gospodine Tomaševiću, za naš naraštaj, to vam jamčim, ova priča je zauvijek završena. Ova odluka koju trebamo usvojiti malena je i zakašnjela zadovoljština svim žrtvama ratnog i poratnog jugoslavenskog komunističkoga titoističkog terora. Ova odluka je skupštinski epilog četvrtstoljetnoga građanskog napora. Hvala svima koji su tome doprinosili, od 1990. do danas. Da, gospodine Ostojiću, ispunili smo ne samo svoj program, dodao je Hasanbegović.

Ostojić je prije Hasanbegovića kratko bio rekao: – Hasanbegoviću, čestitam, postali ste gradonačelnik, ako ova odluka prođe.

Nakon Hasanbegovićeva zlaganja određena je nova petnaestominutna stanka, jer zastupnicima ‘nije jasno o čemu se raspravljalo’.

Ostojić: Ko je sljedeći Hrvat kome će Hasanbegović uzeti ulicu

U ime kluba SDP-a Rajko Ostojić većini je poručio kako je neznanje uzrok svih problema.

– Tito je poveo Hrvatsku u brobu protiv fašizma. U Hrvatskoj imamo niz gospodarskih problema, a mi o ovome raspravljamo. Sada je pitanje kojem će sljedećem Hrvatu Hasanbegović uzeti ulicu. Budite frajeri pa se odrecite njegove ostavštine. neka Rijeka bude Fiume, rekao je Ostojić i citirao Franklina Delana RooseveltaWinstona Churchilla i generala Georgea Pattona koji su pohvalno govorili o Titu.

Gospodine gradonačelniče, imate još priliku ostati gradonačelnik. Ako ova odluka prođe, Hasanbegović će biti stvarni gradonačelnik, zaključio je Ostojić.

Darinko Kosor je replicirao Ostojiću. – Recimo pravu istinu. Gradonačelnik je taj koji predlaže promjenu imena, rekao je.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj