‘SPRIJEČITE HRVATSKU DA ME IZRUČI SRBIJI’: Albanski navijač u strahu od nepoštenog suđenja moli Tiranu za pomoć

Albanac Ismail Morinaj, čije je izručenje po tjeralici Srbije dopustio Vrhovni sud Hrvatske, zatražio je od vlade u Tirani da spriječi tu ekstradiciju, inzistirajući da u Beogradu neće imati pošteno suđenje, objavili su srbijanski elektronički mediji, pozivajući se na vijest albanskog portala balkanweb.

Rezultat slika za ismail morinaj

Morinaja, koji je po tjeralici u lipnju uhićen na dubrovačkom području, Srbija tereti da je prije tri godine, upravljajući dronom koji je nosio nacionalistička obilježja s kartom tzv. Velike Albanije, prekinuo nogometnu utakmicu reprezentacija Srbije i Albanije u Beogradu, nakon čega su uslijedili navijački neredi. Vrhovni sud RH odobrio je izručenje o kojem se očekuje konačna odluka ministra pravosuđa.

Po presudi bi trebao biti izručen Srbiji

Premda bi, po presudi u RH, Morinaj trebao biti izručen Srbiji, on je pismom od albanske vlade zatražio da to spriječi jer drži da su tjeralica i nalog za uhićenje iz Srbije politički motivirani, te da bi zbog toga pred sudom mogao biti diskriminiran.

“Morinaj u pismu inzistira da je nalog za uhićenje koji je izdala Srbija politički motiviran, te da je zato i zatražio politički azil u Hrvatskoj kako bi izbjegao izručenje”, objavila je Radio-televizija Srbije.

Zasad nema vijesti da se o Morinajevom zahtjevu očitovao ured albanskog premijera Edija Rame.

Srbija Morinaja potražuje zbog sumnje da je upravljao dronom koji je tijekom nogometne utakmice Srbija – Albanija u listopadu 2014. na stadion unio zastavu tzv. Velike Albanije zbog čega su izbili neredi, a utakmica je prekinuta.

Zatražio azil u Hrvatskoj

Njegovo izručenje još je u srpnju odobrio dubrovački Županijski sud, utvrdivši da su ispunjeni svi zakonski uvjeti, no nakon Morinajeve žalbe Vrhovni sud je 10. kolovoza to rješenje ukinuo, te zatražio novo odlučivanje.

I  u ponovljenom postupku dubrovački je sud ponovno odobrio izručenje, a Morinajevu žalbu Vrhovni sud RH ovoga je puta ocijenio kao neosnovanu, odnosno utvrdio je da su ispunjene sve zakonske pretpostavke za izručenje.

“Sud prvog stupnja je sve odlučujuće činjenice pravilno i potpuno utvrdio”, istaknuo je Vrhovni sud RH u svom rješenju objavljenom na njihovoj internetskoj stranici, uz ocjenu kako se “ne može opravdano pretpostaviti da će izručenik u Republici Srbiji, samo zbog toga što je Albanac i zbog svojih političkih uvjerenja, biti diskriminiran tijekom suđenja”.

Nakon informacija da je Morinaj je u međuvremenu u Hrvatskoj zatražio i azil, to bi moglo utjecati na konačnu odluku o izručenju, prenijeli su mediji u Hrvatskoj.

 

(Global CIR7Agencije)

Komentiraj