DOK KOD BOŠNJAČKIH POLITIČARA VLADA EPIDEMIJA TURKOFILIJE! Ana Brnabić pisala za DW: Većina Srba Njemačku smatra idealnom državom!

Ulazak u EU je najveći vanjskopolitički prioritet Srbije. Pri tome je njemačka podrška za Srbiju enormno važna, piše premijerka Srbije Ana Brnabić za Deutsche Welle.

default

U politiku sam ušla sa najboljom namjerom da uradim nešto dobro za svoju zemlju i njene građane. Prihvatila sam da budem predsjednica Vlade Srbije nakon više od decenije rada u privatnom sektoru, jer želim da Srbija koju volim bude uspješna država sa snažnim društvom i odgovornim pojedincima, spremnim i hrabrim da zajedno gradimo budućnost po našoj mjeri i mjeri budućih generacija.

Zahvaljujući sveobuhvatnim i uspješnim ekonomskim reformama koje je počela prethodna Vlada, stvorili smo prostor da počnemo opsežnu reformu državne uprave. Cilj nam je moderna i efikasna država, koja će biti servis svojih građana. Vlada Srbije i ja kao njena predsjednica, kao i predsjednik Republike, želimo da osnažimo naše društvo, državu i privredu da se nose sa izazovima 21. vijeka i svijetom koji se konstantno mijenja. Vizija mi je moderno društvo, izgrađeno na boljem obrazovnom sistemu i sistemu vrijednosti na čijem će vrhu biti znanje i stručnost. Moramo da redefinišemo sve što je godinama unazad rađeno i prvi i najznačajniji korak je digitalizacija.

Moja ideja vodilja su razvoj, inovacije, efikasna uprava i poštovanje ljudskih i manjinskih prava i vrijednosti savremenog društva koji vladaju u zemljama EU, a posebno u Njemačkoj. Imajući u vidu kvalitet odnosa koji smo posljednjih godina izgradili, mogu da kažem da u sprovođenju reformi, unapređenju odnosa u regionu i putu ka članstvu u EU, Vlada Srbije i ja na podršku možemo da računamo od prijatelja iz EU i Njemačke.

Predsjednik Srbije prilikom posjete Berlinu u martu 2017. godine. Tada je još uvijek bio premijer.

Predsjednik Srbije prilikom posjete Berlinu u martu 2017. godine. Tada je još uvijek bio premijer.

Mnogim ljudima u Srbiji Njemačka je primjer idealne države, ne samo sa ekonomskog, već i sa društvenog aspekta. Srbija i Njemačka imaju dugu tradiciju ekonomskih i kulturnih veza, a naši politički odnosi konstantno napreduju. To pokazuju susreti mog prethodnika na mjestu premijera, Aleksandra Vučića i njemačke kancelarke Angele Merkel, kao i moj tokom Samitu u Trstu. Iako kratak, taj susret je potvrdio sličnosti u razmišljanju o budućnosti naše dvije države i društva koje želimo da gradimo. Merkel je pokazala političku snagu i viziju, govoreći o promjenama koje svaka država mora da sprovede ukoliko želi da kreira razvojnu budućnost svojih građana.

Raduje što je Njemačka godinama među vodećim privrednim partnerima Srbije, jedan od prvih pet investitora i najveći bilateralni donator. Posebno ohrabruje višestruko povećanje spoljnotrgovinske razmjene u posljednjih 15 godina i našeg izvoza u Njemačku za više od pet puta.

Više stotina hiljada građana Srbije živi u Njemačkoj, što je važno za dobre odnose dvije zemlje. Ohrabruje što otvoreno razgovaramo i o pitanjima iz prošlosti, a što je podstaklo da ove godine u Srbiji otkrijemo spomenik Podunavskim Nijemcima stradalim na kraju Drugog svjetskog rata. Na nivou vlada predstoji potpisivanje sporazuma o saradnji u oblasti kulture i osnivanju njemačke škole u Beogradu, zbog čega mi je posebno zadovoljstvo da će predstojeći Međunarodni beogradski sajam knjiga u fokusu imati književnost njemačkog jezika.

Kada je riječ o članstvu u EU, u Srbiji je već uspostavljen široki konsenzus. Pristupanje EU ostaje naš najvažniji spoljnopolitički cilj. Jačanje regionalne saradnje i put ka članstvu u EU, bili bi teži da prije tri godine kancelarka Merkel nije inicirala “Berlinski proces”.

Duboko sam uvjerena da je u interesu cijele Evrope članstvo Zapadnog Balkana u EU, jer dijelimo iste vrijednosti, kulturu i civilizacijske tekovine. Nejmačka je jedna od najvažnijih partnera za Srbiju i Zapadni Balkan i zato je dobro da ima aktivnu ulogu u jačanju regionalne saradnje, kao i da se njenim primjerom povedu i ostale članice EU.

 

(Global CIR/DW)

 

Komentiraj