IZRAEL UGOROŽAVA DOGOVOR: Nastavljaju naseljavanje velikih razmjera na okupirana palestinska područja

Izrael nastavlja s masovnim naseljavanjem židova na okupirana palestinska područja, prkoseći rezolucijama Vijeća sigurnosti kojima se od njega traži da prekine taj proces, upozorio je u ponedjeljak specijalni izaslanik UN-a za Bliski istok Nickolay Mladenov.

Izgradnja židovskih naselja sve više udaljava rješenje na temelju dviju država, stoji u njegovu izvješću Vijeću sigurnosti UN-a.

Rješenje koje uključuje dvije države, tj. osnivanje palestinske države koja bi u miru živjela uz Izrael, godinama se već spominje u velikom dijelu međunarodne zajednice, od UN-a do Arapske lige, preko Europske unije, kako bi se riješio jedan od najdugovječnijih sukoba na planetu.

Nickolay Mladenov je optužio vladu izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da se služi “provokativnom retorikom za podržavanje izgradnje novih naselja”.

Početkom kolovoza se Netanyahu prigodom polaganja kamena temeljca za novu četvrt pohvalio da niti jedna vlada nije učinila koliko njegova za izgradnju židovskih naselja. Između lipnja i rujna zabilježeno je povećanje izgradnje naselja od 30 posto u odnosu na 2016., rekao je Mladenov.

Tijekom tog razdoblja Izrael nije prestao s izgradnjom na okupiranim palestinskim teritorijima, među kojima i u Istočnom Jeruzalemu. Od 20. lipnja izraelske ilegalne izgradnje velikih razmjera su se nastavilee, upozorio je dužnosnik UN-a. Istovremeno se nastavlja rušenje kuća i palestinski škola. Ukupno je 344 kuća srušeno, od kojih trećina u Istočnom Jeruzalemu, uslijed čega je raseljeno više od 500 osoba, naveo je Mladenov.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj