(VIDEO) GLOBAL CIR SPECIJAL! Filipović, Margetić, Pernar: Ko je doveo ‘mudžahedine’ u BiH

U novom izdanju Global CIR specijala za vas smo istraživali ko je doveo strane ratnike u BiH tokom devedesetih. Za Global CIR govore akademik Muhamed Filipović, istraživački novinar Domagoj Margetić i saborski zastupnik Ivan Pernar.

(Global CIR/Razgovarao: Amel Jašarević)

1 Komentaron this Post

 1. Rahmetli Alije Izetbegovića, za intervju nezavisnom časopisu Dani u martu 2002. godine rekao:

  (( DANI: Kakav je odnos koristi i štete učinjene Bosni i Hercegovini dolaskom osoba iz islamskih zemalja?
  IZETBEGOVIĆ: Više je štete nego koristi.
  DANI: Pretpostavljam da se ne slažete sa ocjenama po kojima ste podržavali njihov dolazak i kasniju legalizaciju njihovog boravka i ostanka u cilju reislamizacije Bošnjaka?
  IZETBEGOVIĆ: Nisam podržavao njihov dolazak, tolerirao jesam. Dolazak nepoznatih ljudi, njih 100, 200 ili tri stotine, mogao je nositi samo rizik. Nama nisu bili potrebni stranci jer smo imali 200 hiljada naših mladića, čije smo namjere, porijeklo i imena znali. Još u svom govoru na Samitu islamskih zemalja u Senegalu, u januaru 1993, rekao sam: ne šaljite nam ljude, mi ljudi imamo, šaljite nam oružje. Ali to je bila poruka na pogrešnu adresu jer vlade ih nisu ni slale. Dolazili su na vlastitu inicijativu ili kao pripadnici nekih organizacija. A što se tiče ovoga što vi nazivate reislamizacijom Bošnjaka, radilo se o vjerskoj obnovi. Bio sam sretan zbog toga, ali porijeklo te pojave je domaće, ne strano, i to je opet ono što zovemo “bosanski islam”, ne vehabijski ili talibanski. Uostalom, reislamizacija, kako je vi zovete, u punom je jeku 1990. i 1991. godine, a stranci su došli kasnije. Stranci nemaju nikakve veze s tim kao masovnim fenomenom. Bila je to izravna reakcija na represiju vjere koja je trajala skoro pola vijeka.))

  ( Intervju vodio Senad Pećanin, Dani br. 246, 01. mart 2002. (Intervju Caco je i heroj i zločinac). )

  Reply

Komentiraj