PARIS FASHION WEEK: Chanel na modnom vodopadu

Lagarfeld koji se napokon sprema kući u Hamburgu izbliza pokazati svojim sugrađanima osobno modno umijeće, upriličio je posebnu feštu u Gradu Svjetlosti, u najatraktivnijem prostoru Velike palače. Na čelu branda od 1981. godine, čuveni “kaiser” je aktualno u postmodernističkoj fazi stvaralaštva, nanovo dokazujući da se i sa 84 godine moze ići u korak s vremenom.

Najnoviju smotru je stavio u dekor slapova pa objašnjava kako je kao dječak, živeći u Novom svijetu gdje mu je otac napravio značajnu karijeru prodavanjem mlijeka u kutijama, na Starom kontinentu, često išao vidjeti slapove Niagare. -Život je voda, ističe kreator koji ne želi davati objašnjenja, zadovoljavajući se vec pripremljenim rečenicama, koje nadareno plasira novinarima.

U Parizu je pokazao nestvarne žene u tweed kostimima budućnosti, haljinama on nylona, toksicnih nijansi i monogramima CC/Coco Chanel/, ukrašenim kamelijama, najdrazim cvijetom Velike gospodjice, kako su u Francuskoj nazivali osnivateljicu branda. Nisu izostali ni mantili-jutarnji ogrtači kao i haljine nazvane “tri proreza” sa sharpom, pleteni sweats, prošiveni svilom, pa čizmama PVC. Najpoznatiji djedica svjetske mode je nanovo kreirao stare modele, posebnu utopiju dubliranu posebnom prodajnom strategijom, sto je skoro nezamjenljiva. Sve u dekoru pomalo kitsch slapova, nalik hoolywwodskim filmskim dekorima iz 30 godina proslog stoljeća.

Piše: Džana Mujadžić

Za Sarah Burton, visoku pomalo stidljivu stilisticu, pasioniranu, znatiželjnu zamjenicu Alexandera McQueena, kojega je zamijenila 2010. godine, moda je osobna i strastvena avantura :

Volim fashion izlaganja, smotre, slavlja!Prošlost branda je uvijek prisutna, ali za desetljeće i pol boravka u kuci sam evoluirala. Ne stvaram odjeću kao moj slavni predhodnik, držim se ženstvenosti i nježnosti. Najprije sam žena

Zato se u njezinim kreacijama izdvajuju poseban stilizam, različito krojenje kože, denima, masivnih materijala…Dopla je u Pariz nedjelju prije sezonskog modnog slavlja, ustalila se u Carreau du Temple, u čuvenoj četvrti Marais pokazujuci trench coate, košulje od skotskog tartana, koje je završavala i obrađivala sa posebnom pažnjom. Modele je pokazla u poznatoj Orangerie galskog Senata, u parku Luxembourg. Donijela je iz Londona dah “britishnessa”, ostvarujuci princip haljine-puzla :

Htjela sam dočarati iluziju ujedinjenja djedovih toplih vunenih kaputića i maminih večernjih oprava jer takvi predmeti posjeduju dušu, osobnost! Djeluju kao preludij za proljetno-ljetnju kolekciju, radikalno nježnu, inventivnu i vintage. Slobodno se može reći kako je modele smjestila između Jane Austen i punk pokreta. Dama se nadahnjuje kvalitetnom prozom pa odjeća svakome izgleda posebna.

Marka Hermes se predstavila i francuskoj ministrici kulture u predivnoj Palači Chaillot, na trgu Trocadéro. Najzapaženije su bile linije torobica 2002 ili modeli iz ranih 70, koje je aktualizirala Nadège Vanhée-Cibulski, umjetnička direktorica ženskog Prêt-à-porter, slavne kuce. Stilistica bez problema nanovo interpretira  historijski print labela, čuveni četverokut Henrija d’Origny, deklinirajući ga u obliku svilene kosulje nazvane Veliki vrtuljak. Sve kombinirano cipelama Perrea Hardy, djeluje kao san.

 

(Global CIR/Piše: Džana Mujadžić)

Komentiraj