NASTAVAK DIJALOGA! Vučić: Za Srbiju EU glavni posrednik u dijalogu sa Prištinom

Realno je da sa prijedlogom za Kosovo i Metohiju izađemo u martu sljedeće godine, najavio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

“To je svakako ono rešenje koje je drugačije od najlakših “rešenja”, kao što su busanje u prsa i parole o našoj miliongodišnjoj teritoriji, kao i ono drugo u kojem traže da kažete – živelo nezavisno Kosovo. To će, dakle, biti rešenje koje zahteva bolne kompromise sa obe strane i koje će biti napadano sa svih strana. Realno je da sa predlogom za Kosovo izađemo u martu sledeće godine”, rekao je Vučić.

U intervjuu Novostima povodom 64. godišnjice lista, na pitanja ima li naša država kapacitet da se izbori za podijelu pokrajine, Vučić je odgovorio da sve što bi u ovom trenutku predložio bilo protumačeno kao nametanje rješenja.

“Želim da čujem šta ljudi misle o tome. Mi u tom dijalogu nismo sami. Pitaju se i SAD, Rusija, Kina, EU. Pitaju se i Albanci”, naveo je Vučić.

Povodom zahtjeva kosovskog premijera Ramuša Haradinaja da se u dijalog Beograda i Prištine uključe i SAD, predsjednik Srbije je rekao da, što se nas tiče, EU je glavni posrednik.

Bivše vlasti na čelu sa Tadićem i Jeremićem prihvatile su da se ova tema izmjesti iz UN. Iako poštujemo ulogu SAD, svaka promjena formata dijaloga zahtjevala bi odgovor i pristanak Srbije“, kazao je Vučić.

Kada je riječ o najavljenoj nacionalnoj deklaraciji, predsjednik Srbije navodi da je oformljen tim uglednih profesora koji rade na tekstu i vjeruje da će sve biti gotovo do kraja godine.

Na konstataciju da dio tzv. građanske javnosti taj tekst stigmatizuje kao novi manifest “velike Srbije”, Vučić kaže:

Možda se svi ti plaše mogućnosti da Srbi dobiju mozak i počnu da razmišljaju o sebi i svojoj budućnosti. Po njima, Srbi ne da nemaju pravo da promišljaju svoju prošlot, već ne smijju da razmišljaju ni o budućnosti“.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj