VRIJEME JE ZA DEMOKRATIJU! Ko je misteriozni milijarder koji sa Menhetna prijeti da će srušiti sistem u Kini

Guo Vengui doživljava sebe kao Če Gevaru ortačkog kapitalizma. Iz svog udobnog doma u Njujorku vrijednog 68 miliona dolara milijarder obećava da će srušiti sistem u Kini.

Moj jedini cilj je da promijenim Kinu – izjavio je ekscentrični kineski magnat nekretnina u egzilu uoči važnog političkog skupa u Pekingu, koji će, kako je obećao, duboko uzdrmati objelodanjivanjem mahinacija u vrhu kineske vlasti. U srijedu počinje 19. Kongres Komunističke partije Kine, kojim će, uz veliku pompu, biti obilježen završetak prvog mandata Si Đinpinga na položaju šefa države. Više od 2.200 delegata prisustvovat će kongresu, koji će trajati nedjelju dana.

Ekstravagantni magnat nekretnina već mjesecima iznosi u javnost teške i uglavnom neosnovane optužbe na račun najmoćnijih ličnosti u domovini, piše Gardijan.

– Oni su, jednostavno, grupica mafijaša – izjavio je Guo u jednom od posljednjih napada na vlast, a nekoliko dana prije kongresa najavio je da je “ovo tek početak!” U proteklih nekoliko nedelja globtroter Guo, koji, prema pisanju Gardijana, ima široku mrežu kontakata, član je Trampovog kluba Mar-a-Lago i putovao je zajedno s Tonijem Blerom svojim privatnim avionom, pokušao je da izgradi imidž nesebičnog borca za slobodu koji želi da “razotkrije neman kineske mafijaške države”.

– Niko ne može da nas zaustavi u borbi za demokratiju, slobodu i vladavinu prava – napisao je Guo ove nedelje na Tviteru.

Prošle nedjelje izjavio je za “Vašington tajms” da je Kina postala “najkorumpiranija, najtiranskija i najbrutalnija država na svijetu, ako izuzmemo Sjevernu Koreju”. Samo on – i njegovi američki domaćini – mogu da je spase od “tiranije i barbarstva”.

Guo je misteriozna ličnost, pa čak nije ni poznato kada je tačno rođen (1967. ili 1970). Mnogi smatraju da je on neočekivani i neubjedljivi zagovornik demokratskih promjena. Bogatstvo je stekao kao politički verzirani građevinac, kome su kontakti s visokim partijskim funkcionerima donijeli niz unosnih projekata. Godine 2014. Guo je dospio na 74. mjesto liste najbogatijih ljudi u Kini. Tada je njegovo bogatstvo procijenjeno na skoro 1,9 milijardi eura.

Prošle nedjelje – nakon što je zaglibio u pravne sporove i mnoga njegova sredstva su zamrznuta – pao je na listi kineskih superbogataša. “Pangu Plaza”, jedna od najneobičnijih višespratnica u Pekingu, u obliku zmaja, ostaje, međutim, trajan spomenik njegovom uspjehu i, kako mnogi sumnjaju – njegovom intimnom i potencijalno opasnom znanju o korupciji između kineske privrede i vlasti.

Prema riječima Bila Bišopa, izdavača njuzletera “Sinocism koji živi u Vašingtonu, Guo je pobjegao u Ameriku 2014. nakon što je saznao da će biti uhapšen u okviru Sijevog rata protiv korupcije, i kasnije se smjestio u luksuznom apartmanu na 18. spratu “Šeri-Nederland” hotela na Menhetnu.

Iz ne baš skromnog apartmana od skoro 1.500 kvadrata, opremljenog kristalnim lusterima, namještajem Luj XIV i modelom Londonskog mosta od “Lego” kockica – Guo je krenuo u krstaški pohod protiv korupcije u Komunističkoj partiji. Njegova glavna meta je Vang Ćišan, Sijev čovjek za borbu protiv korupcije, čiju porodicu Guo optužuje da ima tajni udio u HNA, kineskom konglomeratu vrijednom oko 45 milijardi eura.

Državni mediji ga optužuju da je “prljavi prevarant” koji “širi političke klevete” i da je bivšem šefu obavještajne službe platio mito u iznosu od više miliona eura. Na zahtjev Pekinga, protiv Gua je u aprilu raspisana “crvena međunarodna poternica”.

U međuvremenu, tokom boravka u SAD, Guo je, prema sopstvenim riječima, preživio “nekoliko pokušaja otmice i ubistva, nezapamćenih u posljednjih 100 godina kineske historije”. Prošlog mjeseca zatražio je azil, tvrdeći da mu je bezbjednost ugrožena zbog statusa “političkog protivnika kineskog režima”.

 

(Global CIR/Guardian/Agencije/Blic)

Objavljeno u:

Komentiraj