POMETNJA U EU: Finska priznaje Kataloniju?

Finska bi mogla da postane prva zemlja koja će zvanično priznati Kataloniju kao republiku, a taj potez bi ovu skandinavsku zemlju mogao da direktno suprotstavi Evropskoj uniji, piše londonski “Dejli ekspres”.

Pometnja u EU, Finska priznaje Kataloniju?

Poslanik iz Laponije, Miko Karna, najavio je, naime, da će finskkom parlamentu podnijeti prijedlog da prizna novonastalu državu, prenosi list. Kako se podsjeća, Karna, koji je iz redova vladajuće Partije centra koju predvodi premijer Juha Sipila, čestitao je Kataloniji nakon što je regionalni parlament u petak izglasao otcjepljenje od Španije.   

Ako bi Finska zvanično priznala Kataloniju kao novu državu to bi bio samo još jedan udarac za EU koja je snažno podržala jedinstvenu Španiju, navodi list. “Ako bi Finska priznala Kataloniju, time bi se narugala Evropskoj uniji i njenom odbijanju da prizna novi status tog regiona”, piše “Dejli ekspres”.

Istovremeno, ukazuje londonski dnevnik, predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker upozorio je da se pojavljuju “pukotine” u okviru EU zbog potresa u Kataloniji koje dovode do rascjepa u Uniji. Škotska vlada je takođe uputila poruku podrške, navodeći da Katalonija “mora imati” pravo da odredi vlastitu budućnost.

Škotska vlada saopštila je da “poštuje i razumije” stav katalonske vlade, a centralnu vladu u Španiji kritikovala je zbog “odbijanja dijaloga”. “Dejli ekspres” piše da bi i Argentina mogla formalno priznati Republiku Kataloniju. Ljevičarski poslanik argentinskih socijalista Huan Karlos Ðordano, koji zastupa provinciju Buenos Aires, rekao je, naime, da će u parlamentu podnijeti prijedlog da ta južnoamerička zemlja prizna Kataloniju.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj