OPASNI SARADNIK DAIŠ-a IZRUČEN SAD-u: Teroristički logističar skrivao se pola godine na Grbavici!

Osumnjičeni  Mirsad Kandić, za kojega se pretpostavlja kako je bio važan operativac terorističke organizacije tzv. ‘Islamska država’ (DAIŠ), lociran je i uhićen na području Sarajeva, a u utorak je pod velom tajnosti izručen američkim vlastima koje su za njim tragale godinama, objavili su lokalni mediji.

Prema dostupnim informacijama, Mirsad Kandić je rođen na Kosovu 1981. godine, a godinama je živio u SAD-u i posjedovao je američku “zelenu kartu”. On se na popisu osoba za kojima traga američko Ministarstvo pravosuđa nalazi od 2014. godine, a dvije godine kasnije za njim je izdana međunarodna “crvena tjeralica”.

On je vlastima SAD-a izručen u sarajevskoj zračnoj luci, a po njega je poslan poseban zrakoplov, što je dokaz kako je riječ o osobi važnoj za američko pravosuđe.

Policija nije ponudila nikakve službene informacije, no portal Žurnal.info, blizak sigurnosnim službama, objavio je kako je Kandić zapravo lociran i uhićen još u srpnju i to u iznajmljenom stanu u sarajevskom naselju Grbavica, gdje je živio pod lažnim identitetom služeći se krivotvorenim osobnim ispravama. U BiH je navodno dospio u siječnju ove godine.

Raspisana tjeralica

Izvjesno je kako je sud u New Yorku tjeralicu za Kandićem objavio na temelju optužnice za terorizam, odnosno za “pružanje potpore inozemnoj terorističkoj organizaciji”.

Američki sud Kandića izravno povezuje sa slučajem australskog tinejdžera Jakea Bilardija, poznatog kao Jihady Jake, koji se 11. ožujka 2015. godine u samoubilačkom napadu automobilom bombom raznio u iračkoj Ramadi. Bilardija je navodno upravo Kandić doveo u postrojbe DAIŠ-a.

Prema istom izvoru, Kandić je, prije nego što je stigao u BiH, boravio na teritoriju pod kontrolom DAIŠ-a, točnije baš u Raki, prijestolnici samoproglašenog terorističkog kalifata.

Pritom se koristio imenima Al Bosni Abdula RahimKandoq Mirsad te Rahim Abdul.

Bavio se nabavkom oružja

Zadaća koja mu je bila povjerena je opskrba potencijalnih bombaša-samoubojica posebnim prslucima te nabavka oružja.

Prepiska putem platforme WhatsApp, koju su presrele obavještajne službe, dokazuje kako je Kandić bio u vezi s nekima od najutjecajnijih osoba u strukturi DAIŠ-a.

S “radara” je Kandić tajanstveno nestao 2016. godine, no 18. siječnja ove godine njegov mobilni telefon ponovo je “oživio” i to na teritoriju BiH. Nije u pitanju bila neopreznost, nego Kandićev svjesni pokušaj da preusmjeri policijsku potragu na pogrešan trag vezujući signal za krivu lokaciju.

Uslijedila su dva mjeseca intenzivne potrage i na kraju su istražitelji potvrdili kako je on u BiH ušao preko sarajevske zračne luke. Pritom se koristio ukrajinskom putovnicom izdanom na ime Ivan Popović.

Kada su ga pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) uhitili kod njega su pronašli još dvije lažne putovnice Kosova, a nije imao niti jedan dokument koji bi glasio na njegovo ime.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj