JEDAN PRINC POGINUO U PADU HELIKOPTERA! Saudijska Arabija zamrzava račune uhapšenih, na listi i Osamin brat

Saudijski princ i zamjenik guvernera provincije Asir u saudijskoj Arabiji, Mansur bin Mukrin i nekoliko zvaničnika poginuli su u nedjelju kada se srušio helikopter u blizini granice sa Jemenom, dok u pustinjskom kraljevstvu traje sječa prinčeva optuženih u navodnoj korupcijskoj aferi, koja po svemu sudeći ima za cilj eliminaciju potencijalnih konkurenata na prijesto koji je obećan sinu aktuelnog kralja.

Poginuo saudijski princ prilikom pada helikoptera

Kako su javili lokalni mediji, helikopter se srušio dok su zvaničnici obilazili oblast u blizini obale u Asiru, koja se graniči sa Jemenom, prenosi Rojters. Za sada, uzroci pada helikoptera nisu poznati.

Računi i bilansi uhapšenih biće objelodanjeni i zamrznuti

U međuvremenu, Saudijska Arabija je za danas najavila zamrzavanje bankovnih računa desetina bivših i aktuelnih saudijskih vladinih zvaničnika i prinčeva, među kojima je i princ Alvalid bin Talal, ali i brat ubijenog vođe Al Kaide Osame bin Ladena, a koji su uhapšeni u obimnoj akciji saudijskih vlasti protiv korupcije. “Računi i bilansi uhapšenih biće objelodanjeni i zamrznuti. Bilo kakva sredstva ili imovina vezana za ove slučajeve korupcije biće registrovana kao državna svojina“, saopštilo je Ministarstvo informisanja Saudijske Arabije, prenosi AFP.

Istovremeno, saudijska investiciona firma “Kingdom Holding” saopštila je da ima podršku vlade nakon što je predsjednik te kompanije, princ Alvalid bin Talal, uhapšen protekle noći, navodi Rojters. Princ Alvalid, milijarder i jedan od najistaknutijih biznismena u Saudijskoj Arabiji, jedan je među više prinčeva, ministara i bivših ministara koji su uhapšeni u okviru mjera protiv korupcije, rekla su danas britanskoj agenciji dva visoka saudijska zvaničnika.

Princa Alvalida, koji je na sajtu kompanije čiji je predsjednik naveden kao Talal Ibrahim al-Majman, dobio je podršku vlade i nastavit će da “posluje kao i obično”, saopštila je ta investiciona firma. Ovaj princ, koji je inače sestrić kralja Salmana i unuk osnivača Saudijske Arabije, kralja Abdulaziza al-Sauda, ima dionice u mnogim velikim međunarodnim kompanijama uključujući, između ostalih, “Citygroup” i “Twitter”, napominje Rojters.

Pritvoreni u hotelima sa pet zvjezdica

U međuvremenu, mediji navode da je među uhapšenima i brat Osame bin Ladena. Neimenovani saudijski bezbjednosni zvaničnik izjavio je ranije za AP da pritvorenike, uključujući princa Alvalida bin Talala, drže u hotelima sa pet zvezdica širom Rijada, u okviru akcije hapšenja u borbi protiv korupcije.

AP navodi da je državni tužilac Saudijske Arabije šeik Saud al Modžeb izjavio da se prema svim osumnjičenima “postupa na isti način kao i sa bilo kojim drugim saudijskim državljaninom”. Vlada Saudijske Arabije za sada je samo saopštila da je istraga protiv korupcije u toku, a državni mediji javljaju da je uhapšeno 11 prinčeva i 38 bivših ministara, poslanika i biznismena.

Saudijsko Ministarstvo finansija saopštilo je u međuvremenu da je odluka vlasti da osnuju Komitet za borbu protiv korupcije i uhapse veći broj saudijskih pričeva, bivših ministara, poslanika i biznismena donijeta da bi se ojačalo povjerenje u vladu, izvijestila je televizija Al Arabija. Kako je prenijela ta televizija, taj potez treba da doprinese očuvanju investicione klime u toj zemlji.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj